Следвайте ни

Ревизоро: Закриваме старите складове за пестициди в Смолянско СНИМКИ

viber icon

Смолян ще бъде втората област след Стара Загора в страната без складове със стари пестициди, обяви в родопския град екоминистърът Емил Димитров. Той пристигна днес на оглед и за съгласуване на закриването на старите складове и извозването на пестицидите от региона. До 20 дни бригади започват извозването на пестицидите от старите складове в региона, като те ще бъдат товарени и транспортирани във Франция, където ще се изгарят. 

 

На снимките: Складът за пестициди в Търън.

В областта има четири склада за стари пестициди. "Имаше решение през август на Министерски съвет за това, след което местните институции се организираха много бързо и тези складове могат да се премахнат до края на годината. Количествата пестициди в тях са произведени през 60-те години на миналия век, заприходявани са по времето на пишещите машини през 70-те години, когато АПК-та и ТКЗС-та са се презапасявали и така са останали във времето, отдавна са с изтекъл срок на годност. В някои от тях има арсен, живак, изключително опасни са, водоразтворими и много трудни за обезвреждане. Няма виновни, остатък от миналото е това. Искаме преди снега, до декември, да дойдат с високопроходима техника и да изчистим тези няколко склада. Ще бъдат преопаковани и транспортирани във Франция, няма да остават и да се изгарят в България", каза министърът.

В складовете в Смолянско, по данни на РИОСВ - Смолян, се съхраняват около 70 тона твърди пестициди. Най-опасните са в склад край смолянското село Търън. Според кметът на селото Явор Говедаров, в склада половината количество отрови е в насипно състояние, тъй като опаковките им отдавна са се прокъсали или ръждясали и през лятото от години миризмата от склада е много силна. "За мен се осъществява 40 годишна мечта, тъй като хората от селото са изложени на обгазяване всяко лято, имаме деца с алергии", каза Говедаров. 


"Изключително бързо се организирахме административно и институционално, вече са издадени заповеди и графици. В Търън е най-критичното място за съхранение на пестициди. В последните години сградата се компрометира, може да влезе вода вътре. МОСВ навреме се намесва, за да реши проблем от 30 години", каза областният управител на Смолян Недялко Славов. 
Министърът коментира и темата за обществените поръчки, като каза, че създава свой златен регистър на фирмите, които изпълняват поетите ангажименти качествено и в срок.

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?