Следвайте ни

Реставрират Гърбавия мост със 750 000 лв.

Сводестият мост над река Олудере в Харманли ще бъде реставриран за 750 000 лв., след като кметът Мария Киркова подписа договор по проект. Той се реализира чрез Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020, в сътрудничество между общината и "Асоциация за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин". Това съобщиха от местната администрация.

Проектът предвижда възстановяване на пешеходната зона. Ще бъде заздравена автентичната структура на съоръжението, което е културна-историческа ценност. Ще бъдат извършени дейности по спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка, изслояване на старите неподходящо поставените циментови фуги.

Особено внимание ще се обърне в пренаправата на настилката на моста. ​Така ще бъде спряно  проникването на вода в структурата му. Ще бъде премахната прораслата растителност, цялостната му структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подходящ материал.

Изграден още през 1585 година, Гърбавия мост е много повече от символ на града ни. Той е единствения изцяло запазен мемориал от обособяването на Харманли като селище. Смята се, че е изграден от големия архитект на Османската империя Мимар Синан и съчетава в себе си най-добрите градоустройствени, инженерни и художествени достижения на времето си.

"Съоръжението безспорно се смята за един от най-изящните средновековни мостове в България. С близостта си по стил и начин на градеж на мостовете на Мимар Синан, признати за национално и световно културно наследство в няколко страни, ценността на този мост може да бъде разглеждана не само като културен обект с местно значение, но с национално и наднационално такова", коментираха специалисти./Марица

 

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?