49
Следвайте ни

Ремонтират над 155 км разнебитени пътища в Смолянско

viber icon

Общо 155.199 км републикански пътища в Смолянска област се планират за ремонт през тази година, съобщават от МРРБ. 110 км в областта само на колела са заложени в плановете на министерството и АПИ за основен ремонт, а останалите са планирани в перото за текущ ремонт и поддръжка.

За основен ремонт е предвиден пътя в Арденското корито от Смолян до с. Горна Арда, над 29 км, до границата с Р Гърция. Трасето е натоварено целогодишно, тъй като селата до изворите на р. Арда са много предпочитани от туристите. Пътят не е ремонтиран от 2005 г.

Включен е изцяло и участъка Смолян – с. Полковник Серафимово – Рудозем, за който предни години местни протестираха, тъй като цялото трасе е в дълбоки кратери, а в един участък има и сериозно пропадане на ската и движението от доста време се извършва в едното платно. По пътя ще се прави основен ремонт и ще се укрепват свлачища.

Ще се ремонтира и участъка от разклона на връх Рожен до м. Момина вода, над 11.931 км, така че да се довърши ремонта на пътя в посока гр. Лъки, който миналата година бе направен в частта му в Пловдивска област. Планира се да бъде ремонтиран и пътя за Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Планиран за основен ремонт е и пътя от Девин към Доспат, който е в окаяно състояние на много места, а по програмата за текуща поддръжка е заложено да бъде рехабилитиран пътя Доспат – Батак.

За текущ ремонт е планиран и черния път към с. Чуреково, който е връзка към пловдивските села Лилково и Ситово. Местните от години чакат този път да бъде асфалтиран, засега са получавали само обещания.

Гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г. в продължение на две седмици. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година е планирано да се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.  

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?