71

Рекорд: Знамето на пилона на Рожен - 1000 квадратни метра

Голямото знаме от Рожен - Събор на народното творчество и животновъдство  2019,  ще се превърне в десетки хиляди български флага в подкрепа на националната кампания „България заслужава!“  за изграждане на 111-метров пилон за българското знаме на Роженските поляни в Родопите.

От внушителния трибагреник с площ от 6300 кв.м, превърнал се в символ на последния Роженски събор, ще бъдат направени точно 11 100 по-малки знамена. Те ще бъдат символично раздадени на присъстващите на церемонията по откриването на Паметника на Обединението – Пилон „Рожен“, през юли следващата година.

Преработката  на Голямото Роженско знаме се извършва от  „Бендида-66“- Първомай и стартира на 10 декември. Фирмата е и първия официален корпоративен дарител, подкрепил националната кампания за изграждането на Пилон „Рожен“. Те обявиха, че ще изработят и дарят нужното за пилона знаме с размери 25х40 м. Флагът с площ 1000 кв.м ще бъде изработен от специален плат, за да издържа на агресивни атмосферни условия. Стойността на знамето е 5000 долара. Популяризирането на националните символи – герб и знаме са мисия на „Бендида-66“ и управителят й Атанаска Велчева.

Родолюбивата инициативата за изграждането на новия монумент на единението на България в Родопите е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици,  творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg,  като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
рожен

рожен

16.12.2022 | 16:17

Инициативата с огромния пилон е абсолютна бай Ганьовщина. Рожен няма нужда от подобно нещо. Истинският Роженски събор е събор на народното творчество, а не на животновъдството както Караколев го преименува, за да дръпне някоя субсидия. Чобанска му работа!

Отговори
2 0
Хм…

Хм…

15.12.2022 | 19:11

Патриотарството придобива все по-уродливи форми. Под маската на любов към родината да загрозиш Родопа планина, това само отровени от чалга мозъци могат да го измислят.

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?