49

Регионалният министър: Амбицията ни е да поставим необратимо начало на инвестиционни инициативи за развитието на област Смолян

Министър Цеков: 50 километра ще се рехабилитират основно в Смолянска област

Смолянска област изглежда като неглижирана и позабравена от държавата, не само на хартия. Пътувайки в региона, с просто око се вижда какви дефицити има в инфраструктурата, а те възпрепятстват нормалния живот, инвестициите, демографията. Ето защо амбицията ни е да поставим необратимо начало на инвестиционни инициативи, които да помогнат на областта да стане проспериращ граничен регион, привличащ инвестиции, туристи, за да останат младите хора тук и да се раждат повече деца. Приемам присърце всички проблеми, защото не искам те да останат празни обещания, които да се повдигат само на парламентарен контрол.“ Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на работната среща с областния управител Захари Сираков, кметовете и народни представители от региона. В срещата участва и инж. Ясен Йорданов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според министър Цеков големият проблем на област Смолян е липсата на скоростни пътища, които да я свързват с вътрешността на страната за по-бърз и удобен превоз на хора и товари. Той изброи и 9 важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Сред тях са ремонтът на пътя Белица - Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале, пропадания по главния път Смолян - Стойките - Широка лъка - Девин и др.В годините назад много е обещано и хората вече не вярват, че ще има подобрение. Хората от Родопите искат да стигат по-бързо до Пловдив и Кърджали, а не както сега за два часа и половина“, посочи министър Цеков.

Регионалният министър разясни пред кметовете и народните представители и за ключовите проекти, по които АПИ и МРРБ ще работят през 2024-2025 г. Заложен е ремонтът на над 100 км републикански пътища, половината от които ще се рехабилитират основно. Сред най-важните е изграждането на околовръстното шосе на гр. Чепеларе, рехабилитация на главния път Средногорци - Рудозем с изграждането на 150-метров тунел при т.нар. „червен завой“, с който ще се обезопаси движението. Паралелно с това ще започнат и дейностите по изграждане на обходния път на Рудозем. Тази година е планиран основен ремонт на 22 км от направлението Смолян - Полковник Серафимово - Рудозем. Планирани са и основни ремонти на пътищата Соколовци - Търън - Средногорци, Чокманово - Смилян - Горда Арда, Доспат - Борино - Тешел - кв. „Настан“, Рожен – Национална астрономическа обсерватория, Пампорово - Стойките от км 4 до км 11, Средногорци - Мадан - Златоград и Лъки - Хайдушки Поляни - Рожен.

Изумен съм как е възможно да има участъци по републиканската пътна мрежа, които от 5-6 години да стоят с ограничено движение заради свлачища или пропадания на платната. Това показва как по една или друга причина подобни локални проблеми са пренебрегнати от държавата“, коментира министър Цеков след настояване от кметове и народни представители да се вземат спешни мерки за възстановяване на участъци, в които от години се преминава еднопосочно заради свличания, особено по направленията Смолян - Стойките - Девин, Смолян - Мадан в района на село Тикале и Борино - Тешел - Девин. Затова той разпореди аварийно, по незабавност да бъдат възложени възстановителни и укрепителни дейности за проблемните участъци, за които има сключен договор и проект.

Андрей Цеков се ангажира и да провери за правните възможности, по които АПИ да поеме за стопанисване от НЕК главния път Девин - Михалково над яз. „Цанков камък“. Вече повече от 12 години пътят стои като актив на електрическата компания, защото има правни пречки. В същото време той има нужда от поддръжка и ремонт, каквито може да прави АПИ.

Министър Цеков информира още, че в област Смолян ще бъдат вложени около 100 млн. лв. по 69 проекта на общините, подадени за финансиране от държавния бюджет. Той призова кметовете да бъдат активни и при проектна готовност да подават заявленията си. Тази седмица ще бъдат подписани договори за 124 проекта с общините.

Андрей Цеков разпореди на АПИ всички преписки с искания на общини към агенцията за изграждане на изкуствени неравности или т.нар. „легнали полицаи“ по републиканските пътища в чертите на населени места да бъдат анализирани и проверени и да започне работа по тях. Редица кметове посочиха пред министъра, че повече от две години си пишат с АПИ и не могат да се разберат за поставяне на неравности, които да ограничават скоростта в населените места, а това е важно за пътната безопасност.

Регионалният министър коментира и темата със санирането на жилищни блокове със средства от ПВУ. Той обясни, че до края на месеца се подават заявления по втория етап на програмата. Към момента са подадени проекти за над 20 млн. лв. Цеков увери кметовете, че се търси вариант за насочване на допълнителни средства от ЕС към програмата, както и разработването на държавна гаранционна програма, която да подпомогне гражданите. До лятото ще бъде предложен вариант как програмата да продължи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?