3906

Редки кристали и искрящи камъни представят колекционери на Празника на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал, които започнаха в петък и продължават до днес. Всяка вечер в празничните дни имаше фолклорни концерти.

Над 20 са участниците на изложението в  специалните дни на маданския кристал, които привлякоха посетители от цялата страна и от чужбина. Имаше гости от  Франция, Германия.

Тони Тодоров, Георги Бозуков и Валентин Савов, представиха редки минерали, извадени под земята.

"Уникално е, Мадан е Мека на камъните и минералите", казаха те. Някои от тях събират минерали и над 35 години.

Те посочиха, че най-добрите в света аметисти са българските. Най-големите екземпляри в колекциите им са от България. Колекционерите разказаха, че в цял свят България се слави с камъните галенит, заради качеството му - по-искрящ, по-лъскав, по-чист, също и халкопирит, както и други -10-15 минерали. Те вярват, че камъните зареждат и носят различни енергия. И че ако един кристал привлича някого, то той трябва да го вземе, за да го зарежда.

Автор на идеята за Празника на маданския кристал е Емилия Георгиева,  председател на Сдружение Деца със специални потребности.

"Започнахме тази идея преди 4-5 години с наши доброволци и сега съм много щастлива да видя резултата - как местните колекционери поеха тази идея, с изключителната подкрепа на община Мадан. В момента имаме двама доброволци по темата. Проекта ни се нарича "Мисията е възможна". Те искат да направят онлайн магазин на тези експонати, за да могат да се продават през цялата година, а не само в дните на маданския кристал", каза Георгиева. Тя показа предмети изработени от деца със специални потребности, които тя смята за безценни. В тях има кристали и са с арт стойност.

Празникът набира популярност и тази година са двойно повече шатрите с колекционери в сравнение с миналата година, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

" Трябва да се правят такива неща, такива празници са имидж за областта. След като разработихме минния туризъм с отваряне на мина за туристите разработваме и празника на маданския кристал, който искаме да надграждаме", каза Молайсенов. Той разказа, че вече има интерес от съседните държави за организирани туристи, които да идват за минния туризъм.

Колекционерите са категорични, че Дните на маданския кристал са много добра инициатива, която тепърва ще привлича туристи и любители на ценните минерали не само от България, но и от цял свят.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?