46

Разширяват алтернативен път, заради ремонта на трасето за Триград

Черният път през боринското село Ягодина към откъснатите четири села в община Девин ще бъде разширен и благоустроен, така че по него да могат да минават високопроходими автомобили. Това стана ясно, след оглед на засегнатите участъци от бедствието в община Девин на областния управител Емил Хумчев. Заедно с него по пропадналия път за селата Триград, Жребово, Кестен и Водни пад бяха на оглед кметът на Девин Здравко Иванов и директорът на ЮЦДП  инж. Здравко Бакалов.

Единственият възможен вариант за осигуряване на временен алтернативен достъп за жителите на Триград, след започване на ремонта на пострадалите участъци, е през с. Ягодина, съобщи Хумчев. Областният управител е получил уверение от директора на ЮЦДП, че пътят ще бъде разширен и подобрен максимално, за да може да се преминава с високо проходими автомобили. Вече е сформиран новия състав на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която ще заседава тази седмица. Очаква се веднага да бъдат отпуснати средства за възстановяването на  щетите от пороите в Смолянско в края на миналата година. Първоначално на държавата бяха дадени списъци с подробни количествени сметки за щети от над 9 млн. лв. Специално за възстановяването на пътя към Триград разчетите сочат, че са нужни около 800 000 лв., за да се възстанови изцяло трасето, както е било първоначално.

Пътят за Триград и останалите три села е прекъснат от повече от месец от придошлите води на реката, заради внушителните валежи. От тогава досега хората преминават пеша като оставят колите си от едната страна на пропадналия участък между скалите и пътуват с друг автомобил, който са паркирали от другата страна.

При огледа Хумчев разговоря с жителите на село Триград. Те се надяват до 1 април, когато започва туристическия сезон в района, нормалният достъп до селото да бъде възстановен.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?