Следвайте ни

Разпръскват праха на народната певица Христина Лютова над Смолян

viber icon

Прахът на народната певица Христина Лютова ще бъде разпръснат от скалата Кайнадина над родния Смолян, съобщи дъщеря й, Марияна Павлова. Тя донесе от Англия урната с праха на певицата вчера и на 12 август в театъра в Смолян ще се състоя поклонение пред останките на големия родопски глас, от 10.30 до 12.30 ч., след това прахът й ще бъде разпръснат от известната скала над областния град. "Майка ми почина след дълго боледуване на 12 май т. г. в Лондон, 12 дни преди да навърши 80 години. На 12 август стават три месеца от кончината й. Поради пандемията, и понеже чакахме да отпадне карантината за влизането ни в страната, правим поклонението сега. Последното й жаление бе да бъде кремирана и прахът й да бъде пръснат над любимия й Смолян", каза Марияна Павлова. Дъщерята на Христина Лютова също е известна певица, наскоро бе призната от "Рекордите на Гинес" за най-нисък глас на планетата. 
Христина Лютова е дългогодишна солистка на ансамбъл „Родопа“. През кариерата си е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. През 1978 г. получава званието „Заслужил артист”. През 80-те години на ХХ век излизат 4 нейни грамофони плочи, направени са множество студийни записи в БНР и заснемания в БНТ. Популярни са изявите й с народния хор „Големите българските гласове” с диригент Здравко Михайлов и в създаденото от нея уникално с ниските си класове и плътни тембри каба трио „Родопея”. Репертоарът на триото е от автентичен и обработен фолклор и църковнославянски песнопения.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?