71

Разнасят книги по домовете от селска библиотека

С годишната награда „Библиотека на годината“ бе удостоена библиотеката при НЧ „Орфей - 1947“ в златоградското село Ерма река. Макар в отдалечено село, библиотеката в Ерма река разполага с книжен фонд от 10 629 тома научно-популярна и художествена литература. През 2021 г. е посетена от 1 270 читатели, а заетите библиотечни документи са 1 430. През изминалата година са набавени 110 непериодични документи. Наред с традиционното библиотечно обслужване, библиотеката предлага и мобилна услуга за читателите си като осъществява разнос на книги. От новата услуга вече са се възползвали 15 деца до 14 години и 20 възрастни.

Библиотеката в Ерма река впечатлява и с провеждането на редица онлайн инициативи и конкурси, като онлайн споделяне на клипове на деца, които четат любими приказки, басни и стихотворения, онлайн фотоконкурс „Улових прекрасен миг“ и „Вълшебството на цветята“ и онлайн конкурс „Моята еко Коледа“. С инициативата „Предизвикателство в книга“, библиотеката е участвала в Националната библиотечна седмица (17.05. – 21.05.2021 г.).

Церемонията по награждаването на „Библиотека на годината“ се състоя в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ на професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти. Наградите са учредени от Областна администрация – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и се връчват ежегодно за постижения през предходната година.

Грамота и предметна награда на иновативната селска библиотека връчи областният управител Емил Хумчев.

 „Библиотеката в Ерма река изпълнява успешно ролята на посредник между книгата и обществеността. Задоволява интересите на гражданите, популяризирайки различни форми на обучение и успешно си сътрудничи с ОУ „Васил Левски“ - с. Ерма река, ДГ „Детелина“ - с. Ерма река, Кметство - с. Ерма река, Дирекция „Бюро по труда“ - гр. Златоград, Общинска администрация - Златоград и неправителствени организации“, каза Хумчев.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?