Следвайте ни

Разкриха причината за аварията, отровила река Чепеларска

viber icon

"Хвостът е абразив и е нормално да компроментира мощностите по-бързо. Никой не прави подобно нещо умишлено, нито го желае, но мощностите трябва да се следят. Агресивното действие на абразива трябва да се предвиди и да не се допуска да е причина за замърсяване. В случая с аварията в обогатителната фабрика в Лъки категорично причината е абразивната структура на хвоста, който е спукал тръбата, за разлика от другите аварии, които замърсиха река Марица тази зима. Трябва да се вземат мерки за възможно заледяване, особено при големите температурни амплитуди през деня и нощта, което довежда до пукане на тръби, както в домовете ни, така и в производствени мощности", коментират еко експерти с дългогодишна практика. 


Обогатителната фабрика в Лъки, както и другите подобекти в Горубсо - Лъки са имали през годините редица санкции, но според шефката на РИОСВ -Смолян Екатерина Гаджева, това е тъй като постоянно се следят нормите на замърсяване, понеже предприятието има разрешения за заустване във воден обект. "За всяко едно превишение на нормите по разрешителното за заустване във воден обект, за каквото и да е дори минимално отклонение на показателите над допустимите стойности, дружеството е получавало санкции", заяви Гаджева. Повече санкции са получавали други подобекти на дружеството - рудник "Джурково" и "Говедарника", които имат доста акттове през 2018 г. и 2019 г. За аварията от фабриката дружеството ще получи значително по-солени санкции, отколкото регулярните при превишение на нормите, тъй като такова изпускане предприятието е длъжно да не допуска. Сериозно нарушение е и че не са ни уведомили за аварията, подчерта Гаджева. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?