Следвайте ни

Разчистват свлекли се скатове върху къщи в доспатските села СНИМКИ

viber icon

Скатове засипаха дворове и къщи в доспатски села. Днес продължава разчистването на падналите свлачища в общината, след като дъждът най-накрая спря. Община Доспат вчера обяви частично бедствено положение, което до обяд днес се очаква да бъде отменено.

В общината има десетки свлачища, включително на основен републикански път от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. Вчера пътя беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 м, багер успя да разчисти едното платно и канавката, днес разчистването там продължава, каза Николай Велинов от община Доспат.

На мястото има светлинна сигнализация, но е опасно и е необходима допълнителна техника, пътноподдържащата фирма има за задача да разчисти пътното платно и да укрепи ската, каза зам.-областният управител Андриян Петров.

Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Късак и Чавдар. В Чавдар са евакуирани хора от къща, след като скала се стоварва върху част от нея. "Къщата е близнак, хората са се пренесли в другата й част. Нарушения има по конструкцията на сградата, но не е застрашена от срутване. Трябва обаче да се укрепи и ремонтира", каза Велинов.

В Любча скат буквално се е втечнил и се е изсипал върху две жилищни сгради. Вчера свлачището бе затворило улица, а в дворовете имаше 1 м високи наноси, които се разчистват. В селото има още три по-малки свлачища на улици.

В с. Барутин продължава отводняване на три къщи на ул. "Тракия", където е компрометирана 30 м дига на реката и вчера общински служители пълниха чували с пясък, за да я укрепят и отводнят имотите. В селото реката е отнесла и дървен мост, който е единствена връзка за земеделските имоти в м. Ширината.

В с. Късак също се разчиства голямо свлачище затиснало жилищни сгради. 

Свлачище застрашава и общинския път преди с. Бръщен, където се е отцепил част от скат до 1 м от пътното платно. Там днес ще се укрепва с камъни, за да се обезопаси трасето. 

В община Мадан също бе обявено частично бедствено положение вчера. Днес то ще бъде отменено, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов. В общината има много свлачища, които се разчистват. Най-сложно е положението на жителите на с. Вехтино, тъй като достъпа до селото все още е само по пешеходен дървен мост. 

В Смолян също обстановката се нормализира. През нощта е паднала подпорна стена в кв. Райково с дължина 20 метра, на която предстои укрепване, каза Петров. 

Пострадалите семейства от срутилата се върху главите им в Смолян къща получиха кашони с  храна и се настаняват в общински жилища. Зам.-кметът Марин Захариев занесе кашони с храна на пострадалите на ул.“Младост“. Две от семействата се настаняват в подготвените общински жилища в Смолян и кв. Райково. Създадени им са  всички необходими условия за нормален живот, заявиха от общината. Управата започва и кампания за събиране на дарения за пострадалите, тъй като цялото им имущество е останало в руините.  


 

 

 

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?