1553

Ръст на имунизационния обхват отбеляза Смолян

През последните три години в област Смолян се наблюдава ръст на имунизационния обхват  по отношение на имунизации и реимунизации в детска и юношеска възраст до 91-94 процента, съобщи д-р Сийка Чернева от РЗИ – Смолян на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица, която тази година се провежда под мотото „Всяка доза има значение“.

Успешната реализация на ваксинационната политика в област Смолян се дължи на усилията и сериозната  работа  на общопрактикуващите лекари, заяви д-р Даниела Дариткова,  педиатър и общопрактикуващ лекар в Смолян.

До 96-97 на сто е повишен имунизационният обхват при ваксинирането срещу полиомиелит в Смолянско, според данни на РЗИ.  Ваксинацията срещу морбили е с нива 94-95 процента. Последният епидемичен взрив от морбили в областта е регистриран през 2010 г. в Девин, след което в региона няма случаи на заболяването. С малко по-нисък обхват е реимунизацията срещу морбили на 12-годишна възраст, но над 60 процента от необхванатите при имунизацията деца отсъстват, тъй като живеят в чужбина, а все още фигурират в пациентските листи в областта.

Проблем остава и по-ниският процент на реимунизациите срещу тетанус и дифтерия при възрастни пациенти над 25 -годишни. Част от неизвършените реимунизации се отнасят за здравно неосигурени пациенти, които не могат да бъдат ваксинирани от личните лекари. В такива случи неосигурените жители на областта могат да се обърнат за поставяне на ваксина в имунизационния кабинет на РЗИ, препоръчват от Инспекцията.

Единични са случаите на родители, които отказват децата им да бъдат имунизирани, допълват от РЗИ. Относно тиражирани антиваксърски твърдения д-р Дариткова коментира, че категорично е доказано, че ваксината срещу рубеола, морбили и паротит няма отношение към аутизма. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”