Радилово отдава почит на божествения кешкек

За осми път селото вдига фестивал в чест на ястието, свързвано с Бендида

Станалият вече традиционен за културния календар на Радилово "Фестивал на кешкека" ще оживи родопското село в събота и неделя. Заедно с Деня на независимостта гостите ще отдадат почит на божествената храна, за която се пазят мистични разкази от времето на траките.

Програмата започва с демонстрация как се вари кешкек - точно в 8.00 сутринта. С ястието после ще бъдат почерпени всички гости на феста. В 10,30 часа ще бъде представена легендата за кешкека. Следва тържествената част с поздравления от кметовете на селото домакин и на община Пещера.

Всичко в програмата на откритата сцена е здраво свързано с бита на старите българи от селото. Концертът включва фолклор и представяне на обичаи, музикални и танцови умения от Радилово и гостуващи групи. Планирана е и презентация на тема „Как да се храним здравословно с булгур“, а той е основният продукт за кешкека. Веселбата ще продължи с уроци по народни и модерни танци, игрите на баба „Чарти“ и „Гальо портальо“, както и специален поздрав от хип-хоп групата при Народно читалище „Зора“, което е главен инициатор и организатор на празника от самото му начало. Вечерта ще завърши с народни хора и танци.

Междувременно площадът през целия ден ще бъде изпъстрен от изложба-базар на храни, земеделски продукти, сувенири.

Неделният ден отново ще започне с демонстрация как се вари кешкек. И във втория ден продължава изложбата-базар, както и сценичните изпълнения - концерт на ансамбъл „Зора“ - село Радилово.

Атрактивният празник ще бъде официално закрит в 12.30 часа. Той се осъществява със съдействието на Платформа АГОРА, местни фирми и семействата на новородените деца в селото.

Това също не е случайно, защото именно със зачеването на нов живот е свързана легендата за кешкека.

В далечни времена Радилово е носело звучното име Войново. Страшна прокоба тегнела над жителите - трудно зачевали жените от селото, а която успявала да зачене - мъртви деца раждала. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. А та се явила в съня на една от жените и обещала да помогне. "Но когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото", заръчала Бендида и дала наставления как да се приготви кешкекът. И още заръчала: Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета - големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от село Войново и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Фестивалът e създаден като местен празник през 2011 г. Още с първото с издание предизвиква невероятен интерес и скоро прераства в Национален фестивал на кешкека и народните умения. Тази година предстои осмото му издание, а с всяко следващо програмата се обогатява от организаторите с нови и нови елементи и атракции, като стремежът е повечето от тях да са свързани с местните бит и култура.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?