Следвайте ни

Ястреб падна в двора на затвора, пострада надзирател

viber icon

Ястреб пострада при опит да хване гълъб в двора на затворническото общежитие над Смолян. Птицата паднала на земята без възможност да се движи и служител на затвора я пазил, докато дойде помощ. 

"Не можеше да лети, намерихме кашон да го сложим вътре, защото една котка се опитваше да го изяде", разказа служител на затвора. Ястребът обаче го накълвал по ръката.

Надзирателите подали сигнал за ястреба в РИОСВ – Смолян. Експертите на инспекцията установяват, че е от вида Малкия ястреб (Accipiter nisus) и я изпращат на лечение."При първоначален оглед не са открити видими външни наранявания. Птицата е намерена от служител на общежитието във  видимо добро жизнено състояние, но без възможност да лети. Тя беше изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора", посочиха от екоинспекцията.

Малкият ястреб (Accipiter nisus) е защитен вид. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лева.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

???

???

05.08.2020 | 15:33

Имало ли е въобще гълъб ? Що за объркано написана статия

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?