Следвайте ни

Пуснаха от килията агент на ДАНС - Хасково

Под домашен арест е и симеоновградчанинът Петър Влаев, от чийто двор ДАНС и БОП изнесоха 3 буса със злато и сребро

viber icon

Под гаранция от килията излезе арестуваният агент на ДАНС от Хасково Недко Добчев, съобщиха източници на "Хасковска Марица". 

Добчев прекара 5 месеца под ключ, след като през октомври м.г. Специализираният наказателен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Служителят на ДАНС беше задържан заедно с още трима души със златни предмети за над 2 млн. евро. Пред Специализирания съд той обяви, че е от сектор "Финансова сигурност" на ДАНС и искал да достигне до купувачи на предмети за голяма сума пари, която представлява интерес за Агенцията по линия на това дали парите са законни. По думите му чрез задържането му е бил възпрепятстван да се обади на свой ръководител, за да му съобщи за купувача. Пред съда той каза, че предметите са съвременни. Темида обаче тогава го остави в ареста.

Според разследващите пък групата била задържана в момент на продажба на златен венец на цената от 2 млн. евро. У тях били открити още златна торква - накит подобен на фибулата, и гривни. На брифинг бе обявено, че предметите са от 4 век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите.

Под домашен арест преди Добчев от килията е излязъл и Петър Влаев от Симеоновград. Именно от неговата къща миналата есен три джипа на ГДБОП изнесоха над 1500 златни и сребърни предмета. Те бяха изкопани за три дни в двора на Влаев.

Претърсването бе проведено съвместно от агенти на ГДБОП и ДАНС, полицаи, следовател и жандармерия, в присъствието на археолози от Националния археологически институт и музей (НАИМ) на БАН. Копането под надзора на службите бе извършено от работници по програмата за временна заетост. В къщата бяха открити многобройни тайници на дълбочина от 60 до 80 см. В тях имало съдове със златните и сребърните предмети. "Натовариха ги в три буса и под конвой заминаха за София", разказаха наблюдателни симеоновградчани.

Златото и среброто било много добре консервирано и укрито, за да бъде затруднено търсенето с детектори. "Според първоначалния анализ и оценка на археолозите предметите представляват културно-исторически ценности. Предстоят експертизи, по които в момента в НАИМ работят над 40 специалисти. Вероятно е операцията да се окаже най-голямата от този род", съобщи м.г. в столицата заместник-главният прокурор Иван Гешев./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?