4232

Пътните ремонти в Смолянско отидоха в девета глуха

Пътните ремонти в Смолянска област са основна тема за родопчани в социалните мрежи в последните години. При всяка смяна на властта ​хората с нова надежда очакват някой участък от десетките планирани за ремонт ​планински пътища да ​бъде поправен. Но и до ден днешен нищо не се е променило.    

Последно през март т.г. регионалният министър Андрей Цеков, на посещение в Смолян, се зарече, че пътни ремонти ще има и че ще дойде на проверка в края на месеца да види как вървят нещата. Цеков не успя да "дойде", но призна, че има девет важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Акцент е прословутото срутище на главния път Смолян - Мадан, при Тикале, което повече от шест години се очаква да бъде ремонтирано. Голямото свлачище е затворило едната лента по основния път и целият лек и товарен трафик от региона изчаква преминаване със светофар, а скоростта е ограничена до 20 км/ч. След като правителството падна, попитахме областния управител Захари Сираков за съдбата на пътните ремонти. Отговорът му след среща в МРРБ беше, че всички пътни ремонти "ще бъдат изпълнени в разумни срокове". 

От „Марица“ поискахме детайлна информация от АПИ какво ще бъде свършено тази година. За свлачището при Тикале от Агенцията заявиха, че през септември 2023 г. е приет технически проект от Експертен технико-икономически съвет и са 

започнали процедури по отчуждаване на засегнатите имоти. 

Терените са държавен горски фонд и се очаква отчуждаването да протече бързо. "След приключване на всички съгласувателни и отчуждителни процедури ще може да се процедира издаването на разрешение за строеж от МРРБ и стартиране на укрепителните дейности в участъка", казаха от АПИ, без да се ангажират със срокове. 

Без светофар, вече трета година шофьорите преминават на риск край пропаднали след бедствие пътни участъци край Тешел, в посока сел​о Триград и по основния път Девин - Широка лъка - Стойките. Припомняме, че през декември 2021 г. обилните валежи от дъжд и придошлите води на реките Арда и Широколъшка, както и снеготопенето в началото на 2022 г., нанесоха щети на отсечки от третокласната пътна мрежа.

Ако някой от участъците по нея пропадне при пролетните валежи,

то три общини - Девин, Борино и Доспат, остават без достъп до областната болница.  

От АПИ декларират, че тез​и участъци попадат в аварийните дейности и по тях ще се работи с началото на строителния сезон т.г. За тях през 2022-2023 г. бяха обявени обществени поръчки за избор на изпълнители, сключиха се договори и се разработиха проекти за извършване на укрепителните работи. В програмата за аварийни ремонти на Агенция „Пътна инфраструктура“ за област Смолян за тази година са предвидени общо 5 обекта. Първият е за 6 участък​а по пътя Смолян ​- Стойките ​- Широка лъка ​- Девин, кат​о за два от тях - при 27-и и 47-и км, е издадено Разрешение за строеж. За отсечките при 34-ти, 37-и, 48-и и 50-и км проектите предстои да бъдат утвърдени от АПИ. Предвижда се те да бъдат внесени в МРРБ до края на месеца за одобряване и издаване на разрешение за строеж, твърдят от АПИ. За изпълнение на укрепителните дейности е сключен договор с ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността му е 1 138 920 лв. с ДДС. Средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за извършване на строително-монтажните дейности е 180 календарни дни. 

Вторият обект предвижда ремонтни дейности на още три подучастъка по третокласния път, но при км 27+300, при 28-и и 41-ви км, при селата Водата (махала на с. Стойките) и Брезе. За подучастъка при км 27+300 е издадено ​разрешение за строеж от министъра. За другите два подучастъка частичните работни проекти предстои да бъдат утвърдени от АПИ и до края на май да бъдат внесени в МРРБ за одобрение и издаване на разрешение за строеж. За изпълнението на обекта е сключен договор с ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността му е 708 000 лв. с ДДС, а срокът е 180 календарни дни. 

В програмата на Агенцията е заложено също 

възстановяване и укрепване на републиканския път Борино ​- Тешел ​-Девин,

в участъците при 78-и км и между 85-и и 86-и км. „Предстои утвърждаване на частичните работни проекти за ремонт на всеки един от участъците, след което те ще бъдат внесени за одобрение и издаване на разрешение за строеж. Плановете са това да стане през месец май. Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е ДЗЗД БЛГ-2022, стойността на договора е 2 360 820 лв. с ДДС, а срокът е 180 календарни дни“, отчитат от Агенцията.

Укрепителни дейности ще бъдат направени и в участъка на пътя преди смолянското село Могилица. Отсечката е 

единствената пътна връзка за десетки селца 

в горното поречие на река Арда. За обекта е изготвен частичен работен проект, който предстои да бъде утвърден от АПИ. Избраният изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД ВИКТОРИ 2022. Стойността на договора е 136 800 лв. с ДДС, срокът за проектиране е 60 календарни дни, а на строително-монтажните дейности - 180 календарни дни.

Тази година се предвижда също възстановяване и укрепване на паднали в реката участъци по направлението Пампорово ​- Стойките. Предстои утвърждаване на частичните работни проекти за всеки един от участъците от АПИ и внасянето им за одобрение и издаване на разрешение за строеж от МРРБ. Изпълнител на проектирането и строителството отново е ДЗЗД БЛГ-2022. Стойността на договора е 500 580 лв. с ДДС. Срокът за проектиране е 60 календарни дни, а за строителството ​- 180 календарни дни. 

 

Обжалване спъва реконструкцията на трасето Смолян - Рудозем

Бившият регионален министър Андрей Цеков заяви при идването си в Смолян, че тази година е заложен основен ремонт на пътя Смолян - Рудозем през връх Средногорец, който е в огромни ями и за него също има протести. За него в Закона за републиканския бюджет за 2024 г. са заложени 9 млн. лв. с ДДС за основен ремонт на 22 км. Проведена е обществена поръчка за избор на изпълнител на СМР. Процедурата за избор на изпълнител обаче се обжалва и се очаква решението на ВАС. За цялостен ремонт на пътя средства засега не са осигурени. 

От АПИ са включили проекта в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции: „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на област Смолян“. Агенцията участва в концепцията с два проекта ​- за рехабилитацията на близо 22 км от третокласния път Рудозем​ - Смолян и с изпълнението на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на свлачища и срутища на третокласни пътища на територията на общините Смолян, Девин и Рудозем. Общата индикативна стойност на концепцията е 34 552 094 лв. с ДДС, като за основния ремонт на пътя Рудозем - Смолян ще се кандидатства за осигуряването на 30 321 883 лв. с ДДС от Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 6 оценки
4.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?