Следвайте ни

Проверяват за Делта вариант на COVID-19 завърнала се от Англия жена в Смолян

viber icon

Хоспитализирана с COVID-19 57-годишна жена се е завърнала от Англия и вероятността да е заразена с Делта варианта на SARS-CoV-2 e много голяма. Това е установило епидемиологично проучване. Изпратен е материал за секвениране и уточняване в НЦЗПБ, съобщават от РЗИ - Смолян.

"Ако това се потвърди, се очаква да започне бързо увеличаване на новите случаи на COVID-19, предвид високата заразност на вирусния вариант, дори в топло време. Най-застрашени са неваксинираните хора и децата. Налага се да бъдем бдителни, да предприемем мерки за противодействие и да не допуснем разпространението на вируса в големи размери. Най-надеждната защита е ваксината. В РЗИ са налични и 4-те вида одобрени в ЕС ваксини срещу Ковид-19 и жителите на областта имат възможност да се ваксинират по техен избор", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. 

Тя призова да се спазват противоепидемичните мерки – спазване на дистанция и носене на маски на обществени места.

Епидемичната обстановка в областта в момента е спокойна и сега е най-подходящото време за имунизиране, добави д-р Кубатева.

В региона има двама новорегистрирани с COVID-19 за денонощието. Те са 74-годишни – жена от община Смолян и мъж от община Доспат. Хоспитализирани са в болниците в Смолян и Девин. 

До момента в Смолянска област са извършени 23 217 ваксинации, като едва при 11 370 лица ваксинационният процес е завършен.

Утре РЗИ отново отваря зелен коридор за ваксиниране. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

да си стои там

да си стои там

15.07.2021 | 13:58

ей заради такива уроди страдаме всички заради пътуващи отрепки!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?