49

Проверяват всички ин хаус поръчки в Смолянско

„Всички договори по ин хаус поръчки в област Смолян са обект на проверка. Ако се открият нарушения, те ще бъдат прекратени и възложени наново“, заяви на брифинг областният управител на Смолян Емил Хумчев. Днес той представи екипа си в областната управа. Заместник областен управител е Явор Руженов от Продължаваме Промяната. Главен секретар е Андрей Кадишев от ИТН, който досега бе заместник Областен управител.

Хумчев заяви, че единствената пътна отсечка в региона, която е готова с проектиране и ще започне ремонтът й скоро, е пътят Смолян – Рудозем. Притеснение има за изпълнението на проектите за отсечките Средногорци-Рудозем/виадукт и мост/ и Баните-Соколовци. “По тях бяха направени миналата година подготвителни ремонтни дейности и хората, които ги ползват, сега са изключително затруднени“, каза Хумчев.  

За голямото свлачище на главния път Смолян-Мадан при с. Тикале областния управител заяви, че все още чака отговор от АПИ. „Това беше първото, което направих като встъпих в длъжност, да поискам пълна информация за това какво е направено за това свлачище. Този обект е възложен на „Автомагистрали“, те от своя страна го възлагат на друга фирма, има извършено проектиране. Направиха се промени в Автомагистрали и в АПИ и все още нямаме отговор на този въпрос. Ще настояваме, заедно с народните представители Камбарев и Маринов да се играят нови процедури по най-бързия начин, защото вече четвърта година свлачището възпрепятства преминаването на много голям брой наши съграждани“, каза Хумчев.

В близките дни се очаква да се проведе първото заседание на Междуведомствената комисия по бедствия. На него се очаква да бъдат одобрени средствата за възстановяване на пътя към Триград и останалите три села, откъснати от света при бедствието в средата на декември м.г. „Строителят уверява, че за 30 дни при хубаво време ще изпълни ремонта. Асфалта там виси във въздуха, трудно се преминава, подготвяме алтернативен път към селата с ЮЦДП. Имаме уверението, че той скоро ще бъде готов“, каза Хумчев.  

По инициатива на депутата от Продължаваме Промяната Михал Камбарев за понеделник е насрочена среща между областните управи на Смолян и Ксанти, на която ще се даде информация за напредъка на строежа от гръцка страна по пътя Рудозем-Ксанти при новото ГКПП и възможността за отваряне на граничния пункт при Златоград.

Явор Руженов заяви, че няма да дели хората на партии, тъй като най-важното е да се работи за населението на областта. Той декларира, че ще работи за решаване на проблемите с бедствията в региона, при които хората със седмици остават без телефон и ток. „По инициатива на кмета на Баните направихме среща с институциите, елетроразпределителните дружества и мобилните оператори. Трябва да се задейства областния щаб за предотвратяване на бедствия, и ако се наложи да предложим законодателни промени, защото сега всички институции си прехвърлят топката, а когато падне и най-малък сняг започват аварии на тока и хората остават и без телефон“, каза Хумчев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?