Следвайте ни

Проверяват сигнали за натиск при гласуване

viber icon

Четири сигнала за неправомерен натиск при упражняване на избирателните права е подал в прокуратурата областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Районна прокуратура – Смолян разпореди на ОД на МВР – Смолян извършване на проверка за срок от 48 часа по тях, след като прокурорите преценили, че данните в сигналите са недостатъчни за образуване на досъдебни производства. "В изпълнение на Указанията за организацията на работа и осъществяването на контрол за законосъобразност от Прокуратура на Република България при провеждането на избори, са възложени проверки на органите на МВР, дадени са подробни указания за изясняване на обективната истина и е определен срок от 48 часа. След приключване на проверките и съобразно установените факти, наблюдаващите прокурори ще извършат преценка дали са налице достатъчно данни за образуване на досъдебни производства", заявяват от държавното обвинение. 

Както съобщихме, шефът на МВР Бойко Рашков обяви преди няколко дни, че има сигнали от граждани при областният управител на Смолян Стефан Сабрутев за голям натиск над избиратели в региона, свързани с получаването на дърва за огрев.

"Три от сигналите съдържат данни за престъпления против политическите права на гражданите, а четвъртият се отнася за друг вид престъпления. Само един от сигналите касае предстоящите парламентарни избори, насрочени за 11 юли 2021 г., а другите два се отнасят за предишни избори, такива проведени през 2015 г. и м. април 2021 г. Въпреки че са отнасят за минал период от време, всички сигнали са подадени в Областна администрация - Смолян едва в края на м. юни 2021 г.

Окръжна прокуратура - Смолян незабавно е препратила сигналите по компетентност на Районна прокуратура - Смолян, като е съобразена родовата и местна подсъдност на визираните в сигналите престъпления", заявиха от прокуратурата. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?