Следвайте ни

Проверяват 30 къщи за гости в областта

Толкова са местата за селски туризъм, построени с евросредства

viber icon

30 са къщите за гости и семейни хотели в Хасковска област, изградени със средства от ЕС с идеята за устойчиво развитие и осигуряване на заетост в селските райони. Наша проверка показа, че най- вероятно всички работят като такива, тъй като имат сайтове или се рекламират чрез платформи за туризъм, обявили са цени и условия за настаняване.

Някои са нови, други са преустройвани стари сгради. Най- много са къщите и семейните хотели в Община Минерални бани. В куротното селище и с. Брястово има общо 9 обекта, направени с пари от  Програмата за развитие на селските райони. По пет са къщите в общините Свиленград и Стамболово. 4 са в община Маджарово, по 2 в Ивайловград, Тополовград и Харманли, една е в Любимец.

Наша проверка показа, че някои от къщите имат редовни клиенти и са били пълни за отминалите великденски празници, заети са и за Гергьовден. Къща в Дъбовец е заета и за Нова година още от предишната, но е свободно за дни през май. Повечето се отдават цели, като наемите за ден се движат от 250 до 450 лв.   Срещу тази сума клиентите получават удобни стаи, трапезария, кухня,  двор, някъде басейн,  wi-fi и други съвременни удобства. В други се предлагат отделни стаи, като цените са около 30 до 45 лева. В някои се намират свободни места за предстоящия уикенд, както и за трите почивни дни около 24 май.

След скандала с къщите, построени с европейски средства, но за собствени нужди, Държавен фонд „Земеделие“ публикува списък на обектите, съфинансирани по проекти по мярка 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности", мярка 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия".

В момента тече проверка на всичките над 700 къщи в страната, като са посетени 110 и вече има констатирани нарушения.

Не можахме да открием директора на хасковската структура на агрофонда Динко Господинов,  за да го питаме дали през годинте е имало сигнали за нередности. Разбрахме обаче, че всички на територията на областта ще бъдат проверени.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?