Следвайте ни

Провъзгласиха кмета на Забърдо за национална атракция

viber icon

"Кметът на родопското село Забърдо е абсолютна национална атракция. Той работи неуморно селото му е да е известно на картата на световния туризъм и е посланик на България по света". С тези думи спецовете в туризма отличиха на тържествена церемония в София вчера кметът на Забърдо Валентин Черпоков и той получи официално приза си "Посланик на туризма". Отличието е от „Дестинация България”, което представя различните видове туризъм в страната, туристическия продукт на местните икономики, българските общини, продукти и услуги за хотелиерския бизнес, и всичко, свързано с туризма в България. "От 1996 г. съм кмет на Забърдо и мога да кажа, че тези хора от "Дестинация България" правят много повече за рекламирането на туризма ни от всички правителства досега. Аз рекламирам родното ми село, Родопите и България, с любов към Родината, както те го правят", каза Черпоков пред участниците в Годишната среща на туризма - 2021 г.

Той разказа, че когато поема поста на кмет, никой не е знаел къде се намира родното му Забърдо, а още по-малко да дойде като турист в селото. "Създадохме атрактивен състав "Евробаби". Поканихме Никола Саркози по време на президентския му мандат, измислихме песни за Барак Обама при встъпването му в длъжност и в отговор получихме писмо от Овалния кабинет, за сватбата на Кейт и принц Уилям написахме песен и постепенно започна да се чува за Забърдо и за България и от хора, които не са чували за нас. Посрещнахме в Забърдо много дипломати и посланици, известни личности като Христо Стоичков през годините. За него също имаме песен. До селото е природния феномен Чудните мостове, но направих и много други атракции и сега кандидатстваме за селище с най-много атракции в Европейския съюз", разказа пред бранша Черпоков. 


 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?