71

Прокурори обикалят пограничните села: Разясняват опасностите от мигрантския натиск и телефонните измами

Прокурори от Районна прокуратура–Смолян участват в поредица от срещи с жители на пограничните села в региона и беседват с тях за мигрантския натиск, каналджийството и телефонните измами, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Първата среща се проведе в читалището в рудоземското село Елховец, което се намира на около 30 км от границата с Гърция. С жителите на селото се срещнаха Петко Братованов, заместник-районен прокурор на гр. Смолян, Мирослав Алендаров, младши прокурор в Районна прокуратура – Смолян, гл. инспектор Павел Диев, началник на РУ на МВР  – Мадан, Емил Ковачев - полицейски инспектор в с. Елховец, и кметът на селото Добромир Шевелиев.

Прокурор Петко Братованов обясни на присъстващите как да реагират и къде да подадат сигнал, ако забележат чужди граждани в селото, както и какви са наказанията за каналджийство. Той напомни, че ако местните жители видят непознати хора веднага трябва да позвънят на телефон 112 или да уведомят полицейския инспектор.

В селото край българо-гръцката граница до сега не са забелязали чужденци, но заявиха, че са бдителни. Присъстващите на срещата се интересуваха какви са наказанията за каналджийство и ако един човек подпомага мигранти да преминават незаконно през страната, за колко време може да бъде предаден на съд. „В Наказателния кодекс е предвидено наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000  лева до 20 000 лева. Надяваме се тези наказания да бъде увеличени, което може да се случи само със законодателни промени“, обясниха прокурорите Братованов и Алендаров.

Двамата магистрати подробно описаха и схемите на телефонни измами и предупредиха хората да не се доверяват на непознати, които им се обаждат и ги заблуждават като пари или златни накити за пострадали от катастрофи техни близки, за операции в болница и др. „Веднага потърсете свои близки и се обадете в полицията и прокуратурата“, предупредиха магистратите.

Предстоят още срещи на прокурори от зоната на Апелативна прокуратура–Пловдив с жители на пограничните села в районите на Хасково, Кърджали и Смолян.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тиквата

Тиквата

21.03.2023 | 17:48

Поредното порно....работата на прокуратурата не е да си прави пиар.

Отговори
1 0
Туристи Куруртисти

Туристи Куруртисти

21.03.2023 | 12:44

Пуркурори обикалят А папките със делата паяджастват

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?