Следвайте ни

Прокуратурата поиска да спре три мини веца в Смолянско

viber icon

Окръжна прокуратура - Смолян внесе по реда на надзора за законност протест в Административния съд с искане за прогласяване на нищожността на разрешително за строеж на Малка водноелектрическа централа - (МВЕЦ ) "Забърдо", находяща се в землището на с. Забърдо и с. Малево, общ. Чепеларе и река Забърдска. Документът е издаден от главния архитект на община Чепеларе.

 До момента от Окръжна прокуратура са били внесени и още два протеста в Административния съд с искане за прогласяване на нищожността на разрешителните за строеж на обектите - МВЕЦ "Црънча", находяща се в землището на с. Црънча, община Доспат и река Доспатcка и МВЕЦ "Лесето", намираща се в землището на с. Ягодина, община Борино и река Буйновска. Разрешителните са били издадени от главните архитекти съответно на община Доспат и община Борино.

"Окръжна прокуратура - Смолян счита, че и в трите случая основни части от малките водноелектрически централи са изградени в коритата на реките Доспатска, Буйновска и Забърдска. Те са имоти публична държавна собственост, по отношение на които не е спазен реда за тяхното обременяване, като липсва акт на Министерския съвет за учредено ограничено вещно право на строеж от страна на държавата в полза на възложителите по разрешителните за строеж. Така се обоснова извода, че разрешителните за строеж са издадени при липса на материално - правните предпоставки - учредено вещно право на строеж върху чужд обект, в случая публична държавна собственост, поради което и одобрените инвестиционни проекти и строителното разрешение се явяват съответно одобрени и издадени в противоречие с разпоредбите на чл.182, ал. 1 от Закона за устройство на територията, вр. с чл. 7, ал. 5 от Закона за държавната собственост (ЗДС). Това е нарушение на материалния закон, обуславящо нищожност на издадените разрешителни за тези строежи", е записано във внесените протести на Окръжна прокуратура - Смолян.

Предстои насрочване на заседания по трите протеста в Административен съд -  Смолян, съобщиха от прокуратурата.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

11.03.2021 | 22:46

А мини централите на Въча кога?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?