71
Следвайте ни

Продават за жълти стотинки знаков хотел в Смолян

viber icon

Цената на знаковия за Смолян хотел "Соколица" падна до едва около половин милион лева. Последно имотът е обявен за продажба на 10. 08 2021 г. за 577 600 лв., научи "Марица". Сега се очаква на следващия търг синдикът да го обяви за продажба за под половин милион лева.

12-етажната сграда е на главната улица на Смолян, откъдето минава целия трафик от местни и туристи. От около 7 години той стои заключен и се руши, като през 2017 г. стресна смолянчани, тъй като започнаха да падат парчета от покрива.

Дружеството, което го стопанисваше, „Соколица - Смолян ” ЕАД, приватизира хотела, но бе обявено в несъстоятелност преди повече от шест години, заради дългове към НАП и банки кредитори за над 4.3 млн. лв. Хотелът е под запор на Българо-американската кредитна банка, която става негов собственик, заради необслужван кредит. В момента „Соколица – Смолян” ЕАД в ликвидация се представлява от назначения от съда синдик Мария Шукерова.

Горните етажи на сградата са в окаяно състояние, но имота е внушителен като площ, а цената му вече е рекордно ниска. Целият имот е от 3197 кв. м. В него са построеният хотелски комплекс, който с разгърната застроена площ от 4 073  кв. м, ресторант с площ от 859 кв. м, механа на 537 кв. м, панорамен бар с площ от 176 кв. м, два дневни бара и няколко обособени самостоятелни обекти. 

"Макар да не е собственост на общината, търсим инвеститор, който би се заел с тази сграда, за да решим един от знаковите проблеми на града, тъй като хотела е свързан с живота на много родопчани и е емблематичен за Смолян. Да, ще са необходими доста инвестиции, но цената е много ниска и мястото му е ключово", каза кметът на Смолян Николай Мелемов. 

Някога барът на последния етаж и ресторантът на първия били едни от най-елитните заведения в Смолян, свързани с живота на много родопчани. 

Така изглеждал хотела в най-славните си времена. Картичка - архив от интернет.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ОГНЯН

ОГНЯН

09.10.2021 | 01:57

15 етажа, 15 паркоместа няма,....паметник на соца, община Смолян трябва да плати, да го премахнат.

Отговори
2 0
Фадромата

Фадромата

06.10.2021 | 15:15

Готови сме да започваме работа. При нас цените са от 200 лв. На час, на час, не на ден!

Отговори
4 1
Илко

Илко

06.10.2021 | 13:54

Бетона е компроментиран, желязото в него се е разложило, буквално сградата е за събаряне. Има и хубава новина, основите са на скала. Който купува, купува площ и амортизирана постройка за събаряне.

Отговори
8 1
Майсторе, майсторе (с теслата)

Майсторе, майсторе (с теслата)

06.10.2021 | 10:21

Цената наистина може да ви изглежда ниска, но ако направите една сметка какво ви очаква после като разходи за майстори и материали, за да го приведете в сносен вид, ще ви падне шапката!

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?