Следвайте ни

Приключи разследването за апокалипсиса в Бисер

За опостушителното наводнение, взело 8 жертви и помело над 50 къщи са събрани 26 тома и са разпитани 600 свидетели

viber icon

ХАСКОВО, Марица

Приключи разследването за причините на опустошителното наводнението в харманлийското с. Бисер, съобщиха от Апелативна прокуратура. Предстои наблюдаващият магистрат от Районна прокуратура-Пловдив да се произнесе с надлежен про акт в законния едномесечен срок.
Припомняме, че на 6 февруари 2011г. сутринта се скъса стената на язовир „Иваново“. Тогава водната стихия взе 8 жертви – двама в Иваново и шестима в Бисер. Вълната помете над 56 къщи.
Разследването се се води от екип от следоватли от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив. Делото съдържа над 6 000 листа в 26 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза. По нея вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи и са дали заключение за размера на причинените вреди на всеки пострадал, тъй като това се предвижда от състава на престъплението, за което се води разследването. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на две комплексни технически и осем съдебно-медицински експертизи. Досъдебното производство се води по чл. 335 ал. 2 от Наказателния кодекс - за причиняване на наводнение по непредпазливост, вследствие на което са настъпили смърт и/или значителни вреди.
Първоначално делото се е води около година от прокуратурата в Хасково, след това е бе изпратено по компетентност във Военна-окръжна прокуратура-Пловдив, където е било за същия период от време, след което е изпратено във Върховна касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор е възложено за наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?