Следвайте ни

Президентът Радев в Рудозем: Опроверга Слави за служебните министри ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

"Президентът по Конституция има правото да решава на кого да връчи третия мандат. Ако сте чули моето изявление при връчването на мандата, трябва да сте разбрали и моите мотиви. Но, вижте, политиката е преди всичко отговорност. И е крайно време парламентарно представените политически партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори".

Това заяви пред журналисти в Рудозем президентът Румен Радев. В рамките на тридневното си посещение в Родопите държавният глава ще посети общините Смолян, Чепеларе, Рудозем, Златоград, Мадан и Неделино.

 

Президентът подчерта, че сме длъжни не да бъдем оптимисти, а да мислим рационално - какви ще са последствията ако не стигнат до споразумение в името на хората и не съставят редовно правителство.

"Дискутирахме проблемите на община Рудозем с кмета, тук искат незабавно решаване, не само тук, на много места. Това изисква работещ парламент и редовно правителство. Докога хората ще чакат решаването на елементарни проблеми. Ето затова говоря за отговорност. 
Колко избора трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става. А на тези избори сега, в рамките на този парламент, да разберем, че без коалиция не става. 
Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение?", каза Радев. 

Президентът засегна и темата за това, дали подкрепя министри от служебния кабинет да бъдат в редовно правителство. Преди ден Слави Трифонов разкри в своето интервю пред БНТ, че министрите Кирил Петков и Асен Василев са предложили да останат в редовния кабинет на ИТН.

"Има много важна предпоставка. Тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях. Около какви принципи и приоритети ще се сформира това мнозинство, за да знаят те всъщност за кого работят и при какви условия", заяви той.. 


За слуховете че Кирил Петков и Асен Василев може да съставят собствен политически проект, Радев заяви: "По Конституция всеки българин има правото да участва в политически проекти. Има и правото да организира свои политически проекти. Това е демокрацията. Служебните министри са хора - експерти в своята област, с доказан авторитет. Това са хора със свободна воля. Не мога аз като президент да кажа: Вие правете партия, вие отивайте като редовни министри в следващото правителство. Мога да подкрепям или не даден политически проект едва когато видя неговата структура, програма, неговата визия".

За евентуални избори 2 в 1 Радев посочи: "Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия Конституционен модел. И разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. И това следва да се отчете. Да, разбира се, трябва да се търси баланс между цената на отделни избори, баланс между това хората да ходят, може и така да се случи три последователни недели. Но все пак трябва да отчитаме, че тези избори се правят в духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване никога в едно на парламентарни и президентски избори. В края на краищата нека Парламента да вземе това решение."


Президентът заяви, че трябва спешно да се свършат много неща, предвид обстановката и кризите. 
"Много неща трябва да се свършат. И то трябва да се вършат едновременно. Ние очакваме от това НС да сформира редовен кабинет и в същото време да актуализира бюджета. Защото от отношението към тази актуализация ще проличи кои партии работят за нуждите на българите и кои партии работят за себе си. Да не забравяме, че има още една важна задача. Очаквам НС да вземе ясно отношение към внесения план за възстановяване и устойчивост.

Не може да се абдикира от тази важна тема, защото плана трябва да се внесе от редовно правителство. Ако пак ще имаме служебно правителство, то е редно НС да има ясна санкция по този въпрос, за да може ако има служебно правителство - да го внесе. Най-голямо внимание се отделя и от моята институция, и от правителството към емигрантската криза.

И аз очаквам НС да вземе отношение поне по този въпрос като актуализира бюджета със много ясни разчети представени от правителството, така че ние да защитим надеждно нашата граница. Плановете за взаимодействие между Министерство на отбраната и МВР са актуализирани, има пълна готовност армията да бъде разположена по границата и очаквам в скоро време правителството да вземе това свое решение. Но пак призовавам НС да актуализира бюджета минимум в тази част - за опазване на границата, за да може това разполагане на българската армия по границата да не бъде за сметката на бойната подготовка", каза държавния глава.


За управлението на здравната криза Радев заяви, че най-важното е да се укрепи здравната система, така че всеки българин който има нужда от преглед, спешна помощ или болница или лечение в домашни условия - да го получи. И аз мисля, че служебното правителство работи успешно в тази насока, като търси баланс. И много е важна тази актуализация на бюджета, защото ако се мине към много строги ограничителни мерки при разрастване на тази криза, трябва да има разрешено харчене в хазната, така че да има подкрепа на бизнеса.

 
За допълнителните ваксини Радев отбеляза, че са получени по сключен международен договор от предишното правителство, който има санкции и трябва да се изпълнява. "Правят се усилия този договор да бъде преразгледан". 


Президентът заяви, че е имунизиран и отношението му към ваксините е положително. "Но ако говорим за призиви за ваксиниране, те трябва да са от специалистите. Очаквам лекарското съсловие да излезе с единно становище, да чуем ясен призив за ваксинирането на българските граждани".


На въпрос има ли готов кабинет, Радев заяви, че не иска да спекулира по тази тема.
"Нека изчерпим всички възможности. На дневен ред е съставянето на редовно правителство, даже не искам да говорим за служебно правителство."


Президентът заяви, че парламентаризма е в криза при положение, че за втори път парламента има огромни проблеми в съставянето на правителство.

"И проблемът е в бягството от отговорност. Не могат политическите сили да продължават да бягат от своята отговорност. Хората накрая ще гласуват за тази политическа сила, която успее да намери компромиса, верния подход към другите, така че да имаме правителство. Неизбежно е. Хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност, а виждаме че има такава индикация", заяви той.


Президентът е на тридневно посещение в Родопите. Днес той е гост в общините Рудозем, Мадан, Златоград и Неделино.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

МКС

МКС

29.08.2021 | 08:17

Това долно нищожество Радев , това недоразумение на природата не може да говори за отговорности! Военен съд за него и затвор! Не може да обслужваш чужди (руски) интереси , да проваляш държавата, да обричаш народът на мизерия и да го разединяваш! Това трябва да е обица на ухото на българският народ никога повече военен на ръководен държавен пост!

Отговори
4 0
Разединителя

Разединителя

28.08.2021 | 21:40

Когато с вдигнат юмрук насъскваше българи срещу българи, не мислеше кой носи отговорност.

Отговори
5 0
Тошко

Тошко

28.08.2021 | 17:48

Никой от ДПС няма да гласува за Радев! Защо си губи времето да обикаля по Родопите? Радев вън!

Отговори
8 2
Долл

Долл

28.08.2021 | 17:31

Как говори тоя Мухльо,какви високопарни думи използва,как омагьосва хората които го слушат,но всъщност е една дребна душица,злобна и жадна за Власт...

Отговори
10 1
Жоро

Жоро

28.08.2021 | 14:59

От кого го пазят тези където са го обградили от всички страни??? От народната,, любов,"???

Отговори
15 2
jon bon

jon bon

28.08.2021 | 13:28

Оставка на Разединителя и доживотен затвор и позор!!!

Отговори
15 6
пичага

пичага

28.08.2021 | 12:52

Фигуранта в обяснителен режим .

Отговори
19 8
Ич не сме луди

Ич не сме луди

28.08.2021 | 12:23

Ами да Що луд Президенска Република с Президент Българин както се полага на Държавата България а не Сопол му виси

Отговори
11 5
мнение

мнение

28.08.2021 | 10:51

Не разбирам, какво му е лошото на две в едно - и без това партиите вече не провеждат предизборни кампании, каквито имаше преди. Няма идеи, няма политики. Всичко е само жажда за власт и за "правото" да се разпределят и крадат обществените средства. Единствения начин да намалим влиянието на партиите, които тотално са се изродили е да преминем на Президентска Република. Президентът ще се избира пряко и ще носи отговорност за дейността на министрите и министерския съвет!

Отговори
13 28
Лелеееее

Лелеееее

28.08.2021 | 11:58

Ти луд ли си каква президентска република

Отговори
22 8
Deutsch

Deutsch

28.08.2021 | 12:49

То с твойто мислене може и до монархия да стигнем. Така или иначе всички си знаем кои са местните барони (олигархи), поне да стане явно на останалия свят как се управлява България.

Отговори
5 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?