Следвайте ни

Кметът, който стана свещеник, прописа книги

viber icon

71-годишният отец Димитър Михайлов е първият демократично избран кмет на Смолян, изкарал пълен мандат от 1991 до 1995 година. В същото време е истински уникат сред бившите градоначалници в страната с това, че след като беше в местната власт, стана свещеник. И вече 13 години води служби в Смолян, Рудозем и региона. От кметуването си пък излиза чист, никой в града не шушука да е забогатял от мандата си.

Последното превъплъщение на отец Димитър е в писател. Пише и издава книги една след друга, и то все такива, които се превръщат в популярни четива, а са свързани с духовни и религиозни теми.

"Всъщност никога не съм бил далеч от църквата, попски син съм. Но наистина имам интересна съдба. Просто късмет да се смени строят и черта на характера ми, че съм общителен и добронамерен, са ме водили по пътя ми", казва Михайлов.

Баща му, отец Михаил, повече от 20 години е архиерейски наместник на Смолян. Майка му дълги години ръководи църковен хор. Много от близките на Михайлови, както и на съпругата му Румяна също са свързани с духовенството.

„Някои хора мълчат от гордост, други, защото не знаят какво да кажат, а трети - от притеснение. Но аз мисля, че човек като има какво да каже или напише, трябва да го направи“. Така отец Димитър обяснява защо пише книги. Известeн е с това, че почти не ги продава, а повечето подарява.

Още първата му книга става популярна и се преиздава в тираж от 1000 бройки. В "Напътственик на православния християнин" отецът публикува най-необходимото, което хората искат да знаят за ритуалите и тайнствата в църквата. "Не съм я написал да печеля, а от необходимост. Написах я, след като видях свой приятел да излиза от църквата и ми каза, че не знае какво да прави вътре", казва отец Димитър.

Втората книга прави в съавторство. Монографията "Земята гледа небето. Хора и православни храмове в Средните Родопи" събира дългогодишните му проучвания за историята на всички храмове в региона. И то с много интересни подробности за строители, легенди и дарители.

Третата му книга излиза по повод на 200 години от рождението на първия ни Екзарх Антим. Според научните работници книгата е щастливо хрумване на свещеника, тъй като е подредена във вид на хроника, подобно на множеството възрожденски хроники, писани с десетилетия в българските църкви.

Отецът после издава и наръчник за имените дни. "30% от хората не работят на компютър, а пък 50% от пенсионерите не ползват интернет. И са ми казвали възрастни хора, че искат да си имат справочник на нощното шкафче, за да си поздравяват близките, затова го издадох“, обяснява бившият кмет.

Предпоследната му книга пък е с нравствено-християнски поучения - за клеветата, за гнева, за лукавството и т.н. Издадох я, след като много миряни след проповеди ме спираха да говорим за едно или друго да разяснявам, казва скромно отецът.

Последната му книга е "Достойнствата на духовника". В нея изследва живота на патриарх Максим, отделя място за патриотизма на духовниците, като описва дякони от Левски, през Миткалото, до попове от Хисаря и Панагюрище, и свещениците от Смолянския край, които са водили сериозна борба срещу гръкоманите. В книжката споделя и спомени от живота си с документални разкази за духовници и хора изпаднали в беда, на които свещеници са помогнали.

Последното, върху което работи, е огромно проучване за родословно дърво на предците си и тези на съпругата си. "Причината да се хвана е една случка. Моята съпруга Румяна като мома отива на кино с момче в Смолян, обаче се оказва на втората среща, че са втори братовчеди. Младите хора не се познават, пръснати са из България, хубава е инициативата за родовите срещи. Усещам, че хората са отчуждени, гледат да преживеят, а е нормално и естество да се знаят и да си помагат един на друг", казва свещеникът. Една от неговите баби - Гана, била отгледана от рода на Стефан Данаилов.

Ръководи втората по големина църква в България

На отец Димитър е поверена втората по големина църква в страната след "Александър Невски" - "Св. Висарион Смоленски". Катедралният храм в центъра на Смолян е открит през 2006 година, малко след ръкополагането му за свещеник. Михайлов ръководи почти цялото 4-годишно строителство на църквата. Освен че е голяма и модерна, в тази църква влизат млади хора, има музей и неделно училище, които допълнително ги привличат и не всичко им изглежда сухо и отдалечено.

Оглавявал фен клуб на "Левски"

Бившият кмет удивлява с още странности. Дълго време е бил шеф на фен клуба на футболния клуб "Левски" в Смолян. Като младеж искал да учи "История" или да завърши Висшия институт по физкултура. Послушал обаче заръката на баща си и завършил богословие по време на социализма, през 1972 г.

След това 18 години е музеен работник в отделите "Възраждане" и "Фондове" на Регионалния Исторически музей в Смолян. Там се запознава със съпругата си. Междувременно му се наложило да завърши следдипломна квалификация "Музейно дело и архивистика", защото богословското му образование не било достатъчно. "Ако не беше 10 ноември, щях да се пенсионирам като музеен работник, просто времето се промени", казва Михайлов.

През миналата година той дари огромните архиви на баща си и своя на Държавен архив - Смолян.

За 70-годишнината си бе удостоен за „Почетен гражданин на Смолян“.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Louis Bonny

Louis Bonny

28.01.2020 | 23:12

Здравейте! Кандидатствайте за спешен заем и направете годината си ползотворна? Ние одобряваме финансиране от всякакъв тип за физически и юридически лица с 3% лихва Нашите услуги са много надеждни и трайни. Свържете се с нас днес чрез ([email protected]) Вашият успех е наш приоритет. С Най-Добри Пожелания!!! Whatsapp: +2349077216298 Подпис: Мениджмънт. Луи Бони

Отговори
0 0
Maira

Maira

16.12.2019 | 05:39

ДОБРИ ДЕН МОЙ сътрудник български ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ВЪЗСТАНОВЯВАМ ЗАЕМ, ЗА ДА КУПИТЕ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНОВНА КРЕДИТНА ДРУЖЕСТВА, ПОКАНА ДАВИД СМАРТЕН КРЕДЕН КОМПАНИЯ. Днес съм много щастлив и БОГ БЛАГОДАРЕН ДАВИД СМАРТЕН КРЕДИТЕН КОМПАНИЯ. , Казвам се Margarida maria Аз съм от град Абрантес в Португалия Омъжена съм, търсих истинска компания за заем на последните 5 месеца, за да си купя къща Всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми се изгуби, обърках се и бях разочарован, никога не съм искал имат нещо общо с компаниите за заем в интернет, затова отидох заемете малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, кандидатствах с тях Имейл: ([email protected]) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат ([email protected]) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени, както моя. Бързо се свържете с Дейвид интелигентни ЗАЕМИ ДРУЖЕСТВО днес и вземете заема от тях, Бог да благослови Дейвид умния заем компания за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се свържете с Дейвид Умния заем за вашия заем, защото получих моя заем успешно от тази компания без стрес.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?