Следвайте ни

Премиерът Стефан Янев от Забърдо: Не е продуктивно в момента да се говори с ултиматуми!

viber icon

"И критиките, и обстоятелствата са част от политическото говерене. Това е един процес. Партиите предполагам добре си дават сметка какво е тяхното поведение, какви са техните обещания пред избирателите преди изборите и след това. И си дават сметка, че от това зависи и тяхното бъдещо поведение и възможността да съставят правителство, което именно да има подкрепа". Така коментира от Родопите връчения днес мандат на ИТН и политическата обстановка в момента, както и дали служебното правителство е готово за вариант да продължи да управлява и да се проведат избори 2 в 1 заедно с президентските. 

"Дали и как това ще стане е малко рано да се говори. Защото до момента, поне от медийното поведение, не е много ясно каква е тяхната нагласа и много се надявам да имат друг тип разговор между партиите. Защото в момента, това което виждаме е, че най-голямата партия, която е с електорална тежест непозволяваща да реализира самостоятелен мандат, задължително трябва да търси други партии, които да я подкрепят. На практика тя говори, поне публично, едва ли не с ултиматуми. Аз не смятам, че е продуктивно към този момент. Те ще го намерят и компромиса, и дипломатичността", допълни Стефан Янев. Премиерът подчерта, че не бива да се бърза с прогнозите и сценариите за седмица или месец напред. 
"Нека да се запасим с търпение и мъдрост. Да чакаме мъдростта на партиите представени в парламента, да свършат тяхната работа. Тяхната работа е именно да направят всичко възможно България да има устойчиво, стабилно, подкрепено от парламента правителство, тъй като държавата се нуждае от такова и в следващите месеци е добре да го имаме", заяви Янев. 
Той, обаче, отбеляза, че в същото време прави впечатление, че различни послания вървят в медийното пространство и се надява партиите, които са заети с основната задача за съставяне на правителство да имат доста ясна представа, че "последователността, яснотата в политическото поведение е много важна".
"Предполагам, че си дават много добра сметка, че ако не бъдат последователни в това, което правят и това, което комуникират с хората, избирателите ще ги санкционират на по-късен етап, на следващи избори, когато и да са те", предупреди премиерът.
Той заяви, че държавата е готово теоретично и практически за избори по всяко време. "Разбира се, изборите струват и пари. В тази връзка вчера на извънредно заседание Министерски съвет прие предложение за закон за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори пред есента. Тъй като на практика, парите за извънредните избори, които бяха проведени на 11 юли, според разчета на държавния бюджет, грубо казано бяха предвидени за президентските избори, така че тази промяна трябва да се случи. Надяваме се, че парламента ще има необходимото време и желание да се занимае с този въпрос и да приеме изменението на бюджета", каза Янев.

На журналистически въпрос той заяви, че не познава спрягания за премиер Пламен Николов и не желае да коментира.

Янев пристигна в чепеларското село Забърдо по покана на кмета на селото Валентин Черпоков. Посрещнаха го с пита и мед, с родопска песен и хоро. "25 години съм кмет на селото, за първи път посрещаме действащ премиер. Това е показателно за отношението ви към селата", каза Черпоков.

Той благодари за отпуснатите от Министерски съвет 250 000 лв. за ремонт на пътя до природния феномен" Чудните мостове", който бе тотално разрушен от порои през юни т.г. " Така помагате не само на поминъка тук, но и на туризма, тук идват хиляди туристи", каза Черпоков. 
"Няма град, няма село, държавата е длъжна да помага на всички", заяви Янев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?