46

Представят в изложба значимите проекти в област Смолян

В Деня на Европа в Смолян откриха изложба, представяща значимите европейски проекти, реализирани в областта. Тя е експонирана в Атриума на Областната управа в Смолян и се посвещава на 15-те години членство на България в Европейския съюз.

В изложбата, организирана от Областния информационен център в партньорство с управата на област Смолян, участва всяка от 10-те общини в региона. Местните власти сами са избрали по три значими проекта, реализирани с европейски пари, които да представят. Изложбата представя над 40 проекта, реализирани с подкрепата на Европейската солидарност. Изложбата бе открита от областния управител Емил Хумчев, зам.-кметът на община Смолян –Марин Захариев и управителят  на ОИЦ-Смолян Цветанка Генчева.

„Имаме възможност да покажем какво действително бихме могли да получим от Европейския съюз, какво получаваме и какво сме получили до момента и по този начин гражданите да се запознаят и да видят какво е направено през тези 15 години и имало ли е смисъл от нашето членство“, каза Цветанка Генчева - управител на ОИЦ.

Представени са проекти, свързани с инфраструктурата, социално-икономически дейности, обучението, реализирани от местната власт, НПО и фирми.

„Когато се погледнат снимки на Смолян от 2009 – 2011 г., се вижда ползата от проектите и каква голяма разлика има в обществената инфраструктура сега. Без средствата, които идват от Европа, тези придобивки нямаше да бъдат факт. Благодарение на проектите вече имаме две спортни зали, редица облагородени обществени площи, санирани обществени и жилищни сгради и т.н. Последната новост е обновяване на водните каскади в центъра на Смолян. Тук можете да видите колко неща са направени в цялата област. Имахме в настоящия програмен период малко забавяне, но се надяваме от тази есен и от догодина още повече средства да се влеят и по Плана за възстановяване и по фондовете, така че да развиваме нашите населени места“, каза Марин Захариев - зам.-кмет на Смолян. Той призова гражданите да пазят направеното, тъй като основен проблем е съхраняването на постигнатото.

„През тези години, благодарение на Европейската солидарност и на усилията положени от всички нас, обликът на българските общини се промени много. Бяха реализирани редица проекти, които спомогнаха за развитието на региона ни и за повишаване на потенциала ни. Областна администрация Смолян винаги е била надежден партньор и е организирала съвместни инициативи с неправителствените организации, бизнеса, институциите и ще продължава да бъде на разположение за всякакви дейности, в полза на европейското развитие на страната ни“, каза областният управител Емил Хумчев.

 Изложбата ще бъде на разположение на гражданите до 13 май.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?