Следвайте ни

Представят първите дами на Средновековна България в Златоград

viber icon

Колекция от картини „Първите дами на Средновековна България“ и юбилейна изложба на художничката Марина Русева ще се открият на 11 септември в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс в родопския град.

Събитието е включено в програмата на традиционните Делюви празници, които продължават до 19 септември в Златоград. Атрактивната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 г.“ е на 18 септември, но поради противоепидемичните мерки се отменя фолклорната програма за празника.

„Първите дами на Средновековна България“ е поредният проект на Етнографския комплекс след колекциите портрети на български царе и видни хайдути. Репродукции на царски портрети от колекцията са дарени на училища в цялата страна. Откриването на изложбата е от 11 часа на 11 септември в зала „Станислав Сивриев“.

В рамките на Делювите празници се отбелязва и 20-годишнина на Етнографския комплекс. В покрития мост на комплекса е експонирана фотоизложба, посветена на юбилея. Тя е достъпна от 10 до 26.09.2021 г.

Припомняме, че бронзов гайдар „засвири“ пред Сивриевата къща в Етнографския комплекс в Златоград от деня на Съединението. Статуята е дарение от създателят на Етнографския ареален комплекс в най-южния ни град инж. Александър Митушев и от инж. Стефан Башев. Неин автор е Атанас Карадечев. Поводът е юбилея на Стария град.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?