49

Представят изложба „100 години кино в Чепеларе“

Изложба „100 години кино в Чепеларе“ бе открита във фоайето на НЧ „Родопска искра 1880“ по инициатива на председателя на читалището Ангел Николов. Читалището получи почетен плакет от Община Чепеларе за инициативата, връчен от зам.-кмета Антоанета Аговска.

През 1921 г. в Чепеларе е прекарано електричество, а малко по-късно е открито и първото кино от Димитър Чичовски, “въпреки нежеланието на  по-възрастните жители на селото, които смятали, че тази машина е "проводник на нечисти работи". Той дава идеята да се достави кино машина и да започне прожектирането на филми. Първата прожекция се осъществява през 1922 г. След няколко години читалището се сдобива с цялостна апаратура и започва само да провежда прожекции. Назначен е и директор, който да отговаря за кинотеатъра.

Част от показаните в изложбата документи се съхраняват в Държавен архив Смолян и са предоставени специално за изложбата. Сред тях са афиши на прожектирани през годините филми, грамоти, кино ленти, книга на прожектираните филми и много други. При пожар през 1951 г. е изгоряла голяма част от архива на читалището, включително и на киното. Посетителите на експозицията могат да проследят от документите, че читалището е едно от малкото със собствена кино-машина и салон пригоден за това и по тази причина много читалища търсят съвети за уреждането на киносалона.

През 1950 г. чепеларското кино получава награда за най-добро кино в страната. Първата закупена машина не е запазена, но се съхраняват две руски кино-машини в отлично състояние, които имат историческа стойност.

От юли миналата година е възстановено прожектирането на филми и прожекциите се радват на огромен успех.

Изложбата ще бъде открита до края на месец май.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?