Следвайте ни

Празник на гайдата стягат в Златоград

viber icon

Празник на гайдата стягат на 8 май в Златоград. Гайдарската фиеста започва в 11 часа на мегдана в Етнографския ареален комплекс. Първо ще се изявят с концерт Гайдарски състав "Дельо Хайдутин", в който е и кмета на Златоград Мирослав Янчев. В концерта ще участват и техни приятели. Празникът ще премине под надслов "Гайдата - от траките до днес". В него освен гайдарски състав "Дельо хайдутин" ще участват танцов състав „Опа-Иха“, гр. Рудозем с художествен ръководител Екатерина Лазарова, индивидуални изпълнители от НЧ „Христо Ботев - 2000“, гр. Рудозем
с художествен ръководител Соня Борисова, танцов състав "Акрани" при ОНЧ ”Просвета-1908”, гр. Златоград с художествен ръководител Даниела Тасева и младежка фолклорна група при ОНЧ ”Просвета-1908”, гр. Златоград с художествен ръководител Нели Шъкова.

От 12.30 ч. в двора на Взаимното училище в Златоград ще се проведе и  беседа за история на гайдата от траките до днешно време, както и демонстрация на изработка на родопска каба гайда.

Празникът се финансира по проект от Програма за развитие на селските райони по линия на МИГ Кирково-Златоград.

Със средствата от проекта ще бъдат закупени и 30 родопски носии за деца и младежи от самодейния гайдарски състав към сдружение „Дельо Хайдутин“, гр. Златоград, съобщи Тодор Кайков, ръководител на състава и председател на управителния съвет.

Снимка: На празниците редовно в състава на местните гайдари е кмета на Златоград Мирослав Янчев/вляво/.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?