49

Правят зелени покриви в Родопите

Предвижда се създаване на екопътеки и атракции за деца в Пампорово и укрепване на част от свлачището в района на Смолянските езера

Областният информационен център (ОИЦ) в Смолян провежда тези дни серия от обществени обсъждания по места из региона на концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), в които участват 9 от 10-те общини в областта, с изключение на община Доспат. Общо седем са концепциите от Смолянско за над 140 млн. лв., които са одобрени на първи етап - като административно съответствие и допустимост от управляващия орган на Програма „Развитие на регионите“. Това е водещата програма по прилагането на новия за страната ни териториален подход за въвеждането на интегрирани териториални концепции. Заложените в концепциите от общините идеи и проекти ще се борят да попаднат в общата програмна концепция за Южен централен регион и да са в приоритизирания списък за финансиране и изпълнение.

В Смолян бяха представени две от концепциите. По „Зелени мерки в градска среда за по-чист въздух в Смолян“ е залегнало

възстановяването на значителна част от увредените от човешка дейност междублокови пространства.

Новост за града ще е, ако се приеме идейният проект за изграждането на зелени покриви на две от общинските сгради. Те още не са уточнени, но покривите на общинските сгради са толкова големи, че която и да се избере, то тя би се превърнала в допълнителен бял дроб за центъра на града. Залегнало е и възстановяване на увредени зелени площи в дворовете на училищата и детските градини в община Смолян. Основен акцент на интервенцията ще са т. нар. „горещи зони“. Общият размер на заявените средства е 2 709 872,23 лв.

В концепцията за развитие на област Смолян чрез инвестиции в устойчив туризъм, създаване на нови атракции и опазване на културно-историческото наследство участват общините Смолян, Чепеларе, Баните и Златоград. В нея те залагат и на

подобряване на транспортната им свързаност.

Водеща е Община Смолян, а концепцията обединява 9 партньора, които ще работят заедно за създаването на нови туристически атракции на териториите на четирите родопски общини. Залегнало е създаване на екопътеки и атракции за деца в Пампорово и укрепване на част от свлачището в района на Смолянските езера, което се смята за най-голямото в страната. В района на езерата е планирано и изграждане на велотрасе.

Сред идейните проекти е маркиране и облагородяване на туристически маршрути, обновяване на Регионалния исторически музей в Смолян и създаване на дигитален център, като акцент е и реновиране на паметника на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. Заложено е и реставриране и обновяване на експозицията на Згуровски конак в с. Широка лъка, който е притегателен за туристите.

От Община Баните имат идеен проект за създаване на презентационен център и реновиране на старата Римска баня в центъра на курортното селище. От Златоград предвиждат създаването на център за балнеотуризъм в с. Ерма река, където е находището на лековитата минерална вода. От Чепеларе пък искат да направят зона за лятна екозанималня с атракционен парк на връх Мечи чал, както и да купят планински електрически велосипеди и зарядни за туристите.

Общият размер на заявените средства по тази концепция е 50 691 883 лв.

От Община Смолян участват в три концепции, като сред проектите им е и закупуване на два електрически микробуса за посещение на туристически обекти.

„Вярвам, че ако успеят да се реализират концепциите от областта, това ще бъде ползотворно за целия регион, което е и идеята им - да гледаме по-мащабно на всички инвестиции, тъй като всичко е свързано на ниво регион. Интегрираните териториални инвестиции са нов подход за България и е много важно общините да работят в партньорство, да имат общи идеи, които да се допълват. Вярвам, че този подход ще има положителен ефект. Обществените обсъждания се провеждат в рамките на 10 дни и ще приключат до 22 март. Текат и онлайн анкети за изказвания на мнения от граждани по концепциите. Това също е важно, защото някой може да има препоръки, друг може да иска да изрази подкрепа и т.н.“, посочи Анна Болярова от ОИЦ-Смолян.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Хаха

Хаха

19.03.2024 | 12:12

На това му се вика пари хвърлени на вятъра. Все пак не говорим за Лондон, Париж, Атина, Рим, Мадрид или дори София. Става въпрос за Смолян, малък планински град, в който гората е на максимум километър от коя да е къща/сграда. Просто градът трябва да се мете, чисти и мие. Само че ЕС не дава пари за метене и миене на улици, а за зелени покриви. И затова ще издумкаме 50 милиона, просто защото можем.

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?