Следвайте ни

Правят скрининг тест за COVID-19 в 10-те общини в Смолянско

viber icon

Тестове за COVID-19 ще бъдат направени на 350 души от трите възрастови групи в 10-те общини на Смолянска област. Това обяви д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. "Целта е да се направи по-широко изследване сред населението, което да даде данни за разпространението на коронавируса, за да сме подготвени за евентуална вълна на инфекцията през есенно-зимния период", каза Кубатева.

Скринингът е разработен от РЗИ с методика от Териториалния отдел на НСИ в Смолян. Очаква се изследването да се проведе в края на юни, след подготовка с джипитата с анкетна карта, информирано съгласие и получаване на тестовете. Бройката на изследваните е определена според брой население, каза шефът на ТД на НСИ Николай Славов. 

В областния град ще бъдат изследвани 122 души, в Баните -13, в Борино -10, в Доспат - 26, в Златоград, Мадан и Девин - по 36, в Неделино - 19, в Рудозем - 30, в Чепеларе - 22. Изледваните ще бъдат обхващани на произволен принцип и по тяхно желание. Областният управител Недялко Славов съобщи, че смъртността в региона за четирите месеца на т.г. е по-ниска спрямо тази за същия период през миналата година. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?