Следвайте ни

Правителството отпусна 285 000 лева за ремонт на театъра в Смолян

viber icon

На днешното редовно заседание Правителството отпусна на община Смолян 285 000 лв. Със сумата ще се извърши ремонт на покрива на сградата на Родопския драматичен театър, съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов.

"Нашата община е високопланинска и имаме 86 населени места, 486 км е общинската пътна мрежа, без улиците на селата и града. Това отбелязах пред министър-председателя Борисов, подчертавайки значението на всяка една финансова подкрепа от страна на правителството", коментира Мелемов.

На заседанието премиерът Борисов подчерта, че активно ще продължи подкрепата за всички общини в България, а в последните години се поставя акцент върху финансирането на проекти, важни за жителите на Северозапада, Севера и Родопите.

Припомняме, че покрива на театъра протече в средата на януари т.г., когато няколко дневни поройни дъждове нанесоха доста щети в Смолянска област. В театъра събираха водата от течащия покрив в кофи. "Нужно е обследване на целия покрив, във фоайето течеше на няколко места. Помещението, където се складират декорите, също имаше проблеми. Всички знаем, че тази сграда е една от най-добрите театрални сгради в страната и ми е мъчно да виждам какво се случва с нея", каза директорът на РДТ "Николай Хайтов" Румен Бечев. 

Сградата на театъра е уникална и световноизвестна. Тя е построена през 1984 година. Уникалността й е в мащаба и архитектурата. Според класация на САБ, тя е сред 20-те най-добри сгради на столетието. Проектът на проф. арх. Стефан Попов (професор в Международната академия по архитектура) печели награда на Американския институт по архитектура – „Специален приз“ на Третото световно биенале за архитектура в САЩ, 1985 г.

Преди години е правен частичен ремонт на покрива. Сградата, обаче, е с много голяма площ остъкляване отвън и изисква постоянна поддръжка и ремонт. Това не е във финансовите възможности на управата, на която сградата бе прехвърлена от държавата през 2013 г. 
 
 
 
 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай