Следвайте ни

Посрещнаха Капитан Петко войвода в Чепеларе СНИМКИ

viber icon

С голямо вълнение бе посрещнат днес в Чепеларе Капитан Петко войвода. Възстановката предизвика радостта на местните и гостите на града. Ансамблите от читалищата в община Чепеларе имаха общо изпълнение на песента „Петко льо, капитанине”. Във възстановката участваха сдружение „Родопски хайдути“, „Конна езда Аспарух”, ДР „Петко войвода“. С нея започнаха Хайдушките празници в родопския град.

"С празниците се отбелязва 140 годишнина от Освобождението на Чепеларе. С него чепеларци почитаме паметта на този, поради чиито заслуги се оказваме в границите на Източна Румелия и по късно, след Съединението, в границите на Княжество България", каза кметът на общината Боран Хаджиев.

Сред официалните гости бе председателят на ПП на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

На площад "Олимпийски" се завъртяха кръшни хора, както и чевермета, при строги мерки за сигурност и здравна безопасност. "Всички чевермета са дарение на общината. Част са от колорита на празника. Имаме разрешение от РЗИ. Не се приготвят с комерсиална цел и ще се раздадат на хората", каза кметът.

В Чепеларе днес показват автентичната пушка на Капитан Петко войвода. Пушката "Уинчестър" се съхранява от Историческия музей в Смолян и е представена за хайдушките празници.

За празниците, до 25 октомври, в единствения по рода си на Балканския полуостров Музей на карста са изложени експозиция на носии, използвани при заснемането на филма „Капитан Петко войвода“. Колекцията е предоставена от Исторически музей – гр. Попово.
Носиите са 100% автентични и са по на около 200 години към момента на заснемане на филма – тоест, през 1978 г. Колекцията се оформя спонтанно, когато за целите на заснемането на филма е обявена акция по събиране на автентични облекла, предмети и фотоси от преселници от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, родното място на Капитан Петко войвода – Дедеагач и региона. След заснемането на сериала Студио за игрални филми „Бояна“ дарява колекцията на Тракийското дружество в с. Светлен, община Попово, което пък от своя страна я дарява на ИМ – Попово.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?