Следвайте ни

Полярни изследователи ще разказват за Антарктика на учениците в Смолян

Полярни изследователи ще разказват на учениците в Смолян за Антарктика. В Смолян се открива изложбата „Поглед от другата страна на света“, посветена на Българската антарктическа експедиция, в която за първи път ще се представи пълната експозиция от 234 фотоса от остров Ливингстън.

Автор на изложбата е Мирослав Цветанов, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция. Тя ще се открие на 17 октомври от ръководителя на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев и областния управител на Смолян Недялко Славов. От катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към СУ „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени и 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиона години в Антарктика.

 Изложбата е част от Образователната програма към Националния център за полярни изследвания на СУ „Св. Климент Охридски“. В следващите дни ще бъдат организирани срещи с учениците от Смолян и областта водени от Мирослав Цветанов с екип от APECS България (Асоциация на младите полярни изследователи).

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?