46

Положиха основния камък на нова църква в Забърдо

Викарият на Пловдивския митрополит, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений отслужи днес богослужебното последование по полагането на основен камък за построяването на новостроящия се храм „Свети Георги Победоносец“ в чепеларското село Забърдо. Службата бе в съслужение със свещеници от Смолянско и Пловдив.

Епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай. В словото си той призова хората да не се мразят, да се уважават, с любов и труд да обединяват усилията си, какъвто пример е строежа на новия храм. 

„Важни са много тези думи на епископ Арсений, особено днес, в деня на изборите. Ако 10 % от политиците изпълнят това, което епископа казва: да се уважават, да обединяват усилията си, а не да се мразят, страната ни ще се промени. А не вечерта след края на изборния ден да изключваме телевизорите, защото ни омръзна да казват как всички са победители, а всъщност народа не иска никой от тях“, коментира кметът на Забърдо Валентин Черпоков.

Идеята за построяването на новата църква в Забърдо е от 2012 г. и е на бизнесмена Юри Ангелов, който е и основен ктитор на храма. 

В селото досега имаше само параклис, посветен на Света Богородица. Новата църква ще бъде построена в центъра на селото, срещу кметството. „Така ще могат младите двойки от цяла България, които гостуват на нашия край, да се венчават и след това ще ги въртим на Забърдовското колело, защото има поверие, че който се завърти на него не се развежда. В съседство е старобългарската юрта, където пък ще могат да определят пола на бъдещето си дете по древния календар“, каза Черпоков.

Събитието уважиха кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев и строителите от фирма „Дюлгер“ – Смолян, както и много гости от двете области – Смолян и Пловдив. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?