46

Полицията в Смолян предотврати три опита за телефонни измами за ден

Полицията в Смолян предотврати три опита за телефонна измами в рамките на един ден. В единият от трите случая става въпрос за поискана сума от 10 000 лв.

Обажданията първо постъпвали на стационарни телефони на възрастни хора, като е приложен сценарият за пострадал близък, който има нужда от лечение и за това са необходими пари. Обаждал се мъж, който се представял за полицейски служител.

"Характерно е, че измамниците искат мобилният номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да направляват действията им. През последните дни зачестяват опитите за телефонни измами на територията на Смолянска област", предупреждават от ОД на МВР-Смолян.

Измамниците карали жертвите да преведат парите от банкова сметка в тяхна банкова сметка. Полицията започнала операция след първите атаки и наблюдавала банковите клонове за активност на възрастни хора. "Когато ги питахме за какво превеждате пари, казваха за операция на полицията, нали вие ни ги поискахте. Един от тях дори не ни вярваше, че не трябва да превежда", казват запознати със случаите.

Полицията призовава хората да не се подлъгват, да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати хора. 
При съмнителни разговори веднага да се подаде сигнал на телефон 112.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?