Следвайте ни

Подкрепа за кадри поиска от вицепремиера туристическият бизнес в Смолян

viber icon

Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора, тъй като очакват да има сериозен недостиг на персонал. Представители на сектора заявиха, че би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора.

Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация, каза Николова. Тя заяви, че се надява всички да полагат съвместни усилия в тази насока, като се избират най-добрите инициативи за реализация за целта. 

Вицепремиерът заяви, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. 

През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лв., с които се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, отбеляза Николова. Министерството на туризма е разработило наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. 

По оценки на НСИ през 2020 година общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 хиляди, като очакванията са българските посетители да са над 170 хиляди, а чуждестранните - над 30 хиляди, съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2020 г. спадът на български туристи в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните - близо 25%, което е далеч по-малко спрямо средното за страната, затова допринесе и доброто начало на 2020 г. 
За сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон се очертава да е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95%  от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края

Заболяемостта в Смолянска област от Ковид -19 е ниска и това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона, каза д-р Дариткова. Председателят на ПГ на ГЕРБ, заедно с областния управител Недялко Славов и кметовете на общините Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Боран Хаджиев присъстваха на срещата с бизнеса.  

Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите. 

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях, това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла. Те считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство. 

Дискутирано бе и как да се финансират организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла. 

Министърът на туризма посети и лично ски-център Мечи чал, за да се увери в добрите условия за туристите и спазените противоепидемични мерки. 

На снимката - с кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев и доайена на скиорите, 96-годишният Иван Раев/вляво/=

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай