2374
Следвайте ни

Подготвят въвеждането на платеното паркиране в Смолян

viber icon

Платено паркиране предстои да се въведе от 1 май в Смолян, като дотогава с решения на местния парламент предстои да се определят зоните за платено паркиране в областния град, съобщи заместник кметът на Смолян Марин Захариев. За първи път се приема такава наредба в Смолян, предстои поетапно цялата тази дейност да се реализира, отбеляза Захариев.

Наредбата за реда, престой и паркиране на пътни превозни средства на община Смолян бе приета на 28 октомври 2021 г. и влиза в сила от 1 май 2022 г. В нея е определен часовия диапазон, в който ще действат платените зони - от 8.30 ч. до 17.30 ч. Няма заложени различни категории на зони за платено паркиране, както е в големите градове. Собствениците на жилища ще имат право преференциално да се възползват от паркоместа в платените зони, като правото им ще се удостоверява с издаване на талон по настоящ адрес. Заедно с наредбата бяха приети и цените за паркиране. Цената на паркиране на пътни превозни средства до 3 тона ще е 1 лв./ ч, 6 лв. за ден и 30 лв. за един месец. Служебен абонамент за собственици и наематели за нежилищни търговски и други обекти е 220 лв. за 6 месеца и 400 лв. за една година.

Темата за платеното паркиране стана обект на дискусии сред жителите на Смолян с наближаване на въвеждането му. Предстои местния парламент да разглежда и одобрява нова организация на движението като обособи зоните за платено паркиране и улици в града, които да станат еднопосочни, за да може на тях да се обособят зони за паркиране.

Основният начин на плащане ще бъде на каса в община Смолян, като ще се издава електронен талон. Ще може да се плаща и с СМС на мобилен оператор, както и с билет или квитанция от парко автомат или служебно лице. Цената е 1 лв. на час.

„През 2013 г. предложихме такова решение, но съветниците тогава не го приеха“, припомни Захариев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?