Следвайте ни

С "Рипни, Калинке" гонят вируса в Забърдо по идея на кмета

viber icon

Поздрав за укрепване на духа на българския народ срещу коронавируса прозвуча от Родопите. Изпълнението е дело на трио "Средногорец " от Смолян. На акордеона е Съби Кайджиев, гайдата надува Иван Дурев, а Теменужка Дукатева е вокал. Идеята е на атрактивния кмет на село Забърдо Валентин Черпоков.

"Родопчани знаят, че духът е много важен. В планината винаги се е живяло трудно, но родопчани не само са оцелявали, а са пели от сърце и душа. Защото само духът може да ни изведе от тази криза. И само с родопски дух можем да преборим коронавируса", заяви Черпоков.

Този поздрав кметът отправя към всички политици, медици, полицаи, търговци, всички които се грижат за здравето на българския народ в тази криза. С него Черпоков поздрави и лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, който онзи ден имаше рожден ден.

Ето текста:

Рипни, Калинке, да тропниме, да са пукат душманите.

Да са пукат вирусите - хем и мойте, хем и твойте.

Бре, народе, мой народе, ти пази се да си силен.

Да си силен, да си румен, здрав и бодър да се радваш.

Ето, щаба те предпазва, Бойко, Гешев, Краси зоват за защита.

Президента ни съветва, а медиците за нас се грижат.

Полицаи и армия ни пазят.

Ой, народе, мой народе, здрав и силен да пребъдеш.

 

"Родопа планина е прочута с дълголетниците си и това не е случайно. Хората в планината са оцелявали в най-трудни и ужасни времена, във войни и насилие, при нашественици и под иго само и единствено с дух. И винаги песента им е помагала да оцелеят. Затова родопската песен е лековита и безценна. тъй като е спасявала духа на хората по тези земи векове наред. И отново с нея ще се преборим и с тази зараза", каза Черпоков.

Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?