71

Пловдивски полицай вдигна пилон с трикольор при паметната плоча на Кральо войвода СНИМКИ

Полицай, който работи в Пловдив, но е родом от Смолян, вдигна изцяло с лични средства 4 метра висок пилон, на който вече се вее трикольор. Знамето се развява на Кральов камък, непосредствено до паметната плоча на Кральо войвода.

„Мисля, че е редно да го има трикольора там. Няколко пъти съм се качвал. На мястото има паметна плоча на войводата, поставена от негови сродници. Направих го, защото искам да се поддържат паметниците в Родопите и да насоча вниманието да се помнят тези хора, които са се жертвали за свободата. Да се поддържат паметта и паметниците на героите, донесли свободата“, каза полицаят Георги Серкеджиев.

Той заявява, че да развее знамето при паметната плоча на героя му е било мечта. Осъществил го с помощта на своя приятел Ангел Трендафилов. Двамата почистили върха и реновирали надписите на паметната плоча на Кральо Войвода. „Приканвам всеки, които желае да посети връх Кральов камък в близост до село Чокманово и да се докосне до хайдушкия му дух и история“, казва Серкеджиев. 

Връх Кральов камък е в близост до областния Смолян, на 1,3 км северно от с.Чокманово. Името му и до днес носи спомена за подвига на Кральо войвода и неговата чета. Кральо войвода се заселил в Родопите, а четата му се превърнала в една от закрилниците на местното население по този край. Легендата разказва, че именно от тази скала се хвърлил Кральо войвода, останал сам след тежко сражение с турците. Площадката е естествено непристъпна, но личи и допълнително укрепване. В Родопите определят мястото като светилище на слънцето. Основания им дават изсечените кръгове в скалите.

Полицаят Георги Серкеджиев не за първи път прави родолюбиви инициативи. През май м.г. той вдигна паметник на Капитан Петко войвода в родния му смолянски квартал Долно Райково. Повече от една година той се заел да го осъществи, като покрай него се включили и много негови приятели, които не са от Родопите. 

33-годишният Георги Серкеджиев живее и работи в Пловдив, но признава, че носталгията по родния край е много силна. Затова заявява, че ще осъществява още родолюбиви инициативи в родния си край.  „Стига банкетен патриотизъм, нека оставяме нещо след нас“, казва Георги. 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Петър

Петър

09.11.2023 | 11:23

Ако забием по един трибагреник на всяка бърчина ще се оправим...

Отговори
1 0
Браво

Браво

07.11.2023 | 14:53

За голямо съжаление източните Родопи се наситиха с безброй джамии - даже и в безлюдни селца. КОЙ допусна това да се случи и с ЧИИ пари? Не е нормално да се позволи на Турция да налива пари тук! КОЙ го допусна - та това се извърши с мълчаливото съгласие на управляващите след промяната. А всички дейности, свързани със запазване и увековечаване на българщината са частни инициативи. Това е необясним и ненормален парадокс!

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?