Следвайте ни

Аз съм доказателство, че България граничи със себе си! СНИМКИ

Пловдивчанин създаде родословното дърво на 13 284 души от 14 поколения

viber icon

Строителният инженер Петър Камбарев проучи родовете на Чокманово 14 поколения назад до 1650 година

 

„Приятели с родови корени в Чокманово или съседните села, посетете страницата ми „Чокманово родословие“ и със сигурност там ще намерите нещо много интересно за рода ви. Там има публикувани родословните дръвчета на 172 чокмански рода, които са пуснали клончета чрез зетьове и снахи в много родове в селата наоколо. Там ще видите и една чокманска родословна гора от 13 284 души от 14 поколения, почти от създаването на селото.“ С това обръщение 76-годишният пловдивчанин Петър Камбарев призовава хора с корен от родопското село да се свържат с него.

Огромното си проучване Камбарев започва преди 18 години, когато попада случайно на книгата „Чокманово минало“, която е колективен труд на трима историци. Там прочита за кехая Камбар Бечо, чийто наследник е.

„До 60-ата си година не бях стъпвал в Чокманово изобщо, знаех, че имам корен от там, но нищо повече. Покрай книгата се запалих да проуча Камбаревия си род, оттам и другите родове, на които съм наследник, и постепенно обхванах цялото село, защото всички се оказваме роднини заради затворените тогава общности“, казва Камбарев.

Той е родом от Пловдив и цял живот упражнява под тепетата професията си на строителен инженер. След като започнал да проучва родовете сериозно, периодично публикува новостите в родословната гора, за да може всеки да види и да нанесе, ако има корекции и допълнения. Последното обновяване прави на 30 юни, когато публикува събрани за 5 месеца още 523 души.

„Гората вече обхваща всички родоначалници на 172-те чокмански рода с обхват до днес 13 284 души, от които живи 8300, от 14 поколения“, отчита Камбарев. Огромният му труд се базира на факти от църковни регистри за кръщения, сватби и погребения в периода 1914-1974 г., получени от Велина Мурджева, която живее в Париж.

„Само моето лично родословно дърво е с над 7500 кръвни роднини. Камбаревото дърво е дълго 16 метра и широко 1 метър. А съм наследник на три чокмански рода, като има и по-голям от Камбаревия. Трудно се отпечатва подобно нещо“, смее се Камбарев.

В Чокманово сега живеят едва около 40-50 души. Но когато започнал проучванията, все още имало доста възрастни хора, които му разказали безброй родословни връзки. „Тази информация сега е безценна, защото тях вече ги няма между живите, а тя е запазена само чрез мен“, отбелязва Камбарев.

Издирил и стотици междуродови връзки чрез зетьове и снахи. Стигнал до 1650 г., когато е създадено селото. Сега описанието на родословната гора в непрекъсната последователност е 148 машинописни страници. Инж. Камбарев обявява, че ще направи лично родословно дърво като награда на всеки, ако му подаде информация за най-малко 30 души от неговия или друг чокмански род.

„Всичко стана съвсем неусетно. Проучих 2400 души от Камбаревия род и се заинтересувах от рода на прабаба ми Стана, чийто род е огромен, 2800 души наследници на хаджи Тодор от клона на Хаджидимови, най-големия чокмански род. Прабаба ми е била заклет член на ВМРО, единствената жена в организацията в околията. Мъжът <210> е бил в затвора, там го пребили и тя избягала с децата си в Куклен. Така аз съм се родил в Пловдив“, разказва Камбарев.

След като завършил проучването на Хаджидимови, той подхванал рода на прапрапрабаба си Злата - Гвоздевия род. „Имам много добра професионална компютърна програма и като обединих трите дървета, се получи моето родословно дърво със 7000-8000 души. Повечето са се женили в Чокманово и селата на 5-10 км околовръст. Опитвам се да запаля хората да познават предците си. Имам доста обаждания, хората се интересуват“, казва инженерът.

Той направил и родословни дървета на внуците си до ниво прапрабаби, с обхват от 8548 души в 13 поколения назад. Проучил и около 1000 души от рода на съпругата си, която е от монтанското село Славотин.

А всичко тръгва от един човек - Камбар Бечо, чокмански кехая, който е плащал данъци за 2000 овце и за 800 декара гори, ливади, мандри. „Може ли да се каже за такъв човек, че е бил роб? В селото са имали къщи крепости, на няколко ката, имоти, много стока, имало е чокманци, които притежавали цели планини“, казва Камбарев.

Той прекрачил обаче не само границите на Чокманово, но и на страната с проучванията си. Майка му е родена в Дедеагач, Беломорска Тракия, а нейната майка е от Охрид. Баба му е от рода Спространови и с Тома Спространов са братовчеди. „Сега в Дедеагач няма българи, всички са бягали, ограбвани и бити, а останалите са вече с друго съзнание. От Спространовия род проучих 500 души. И съм живото доказателство, че България граничи само със себе си“, казва наследникът на кехаята от Чокманово.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Петър Камбарев

Петър Камбарев

05.07.2020 | 13:21

ТОВА Е СПРАВОЧНИК-СЪДЪРЖАНИЕТО С ЛИНКОВЕ КЪМ ВСИЧКИ РОДОСЛОВНИ ДЪРВЕТА г-н Недраганов, препоръчвам Ви на Вас и на всички неверници да го погледнат: https://www.facebook.com/pkambarev2017/posts/1012901215750833

Отговори
2 0
Драган Недраганов

Драган Недраганов

05.07.2020 | 00:11

Да. България граничи със себе си. И аз съм наследник на българи от тези земи. Но, да проследиш родословното си дърво до 1650 г. съм убеден, че е несериозно, и без преувеличение - лъжливо.

Отговори
1 4
Петър Камбарев

Петър Камбарев

05.07.2020 | 13:14

Г-н Недраганов имах късмета и щастието преди 18 години да прочета двутомника ЧОКМАНОВО МИНАЛО /общо двете книги над 1200 страници/ с автори колектив от историци, краеведи, родоповеди и изследователи на ТУРСКИ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ и разбрах какво богатство е това. От там получих цялата информация от 1650 до 1914 г за чокманското родословие. След това ползвайки още стотици родови и родоизследователски записи и документи на чокманци и църковните архиви на Чокманово направих това, което можете да видите тук: https://www.facebook.com/pkambarev2017/?view_public_for=418227271884900

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?