Следвайте ни

Съединиха пътя с Гърция за ГКПП Рудозем-Ксанти

viber icon

Гърци и българи успяха да съединят пътя през границата за бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Строежът на граничния пункт бе възобновен след Великден. Повторната първа копка на най-големия ГКПП в Родопите бе направена на 24 януари т.г. Това се случи почти 23 години след като Надежда Михайлова като външен министър в кабинета "Костов" заби колчето на мястото на пункта на 3 юли 1997 г., съгласно подписаната две години по-рано спогодба с Атина. Последва дълго разтакаване, докато строежът най-после се случи.

През декември м. г. правителството одобри дофинансирането му от 18 445 744 лв., след като с обществена поръчка на областната управа в Смолян за  строител беше избран консорциумът „Партньори - Ксанти“.

Срокът за изграждане на пункта и близо километър подход към него е една година. С отварянето си той ще се превърна в най-краткия път на пловдивчани до гръцкото море.

Пунктът е изцяло на българска територия и на 5,9 км южно от Рудозем. Гръцките партньори строят довеждащата отсечка от село Димарио до границата. Вече са съединени пътната отсечка от гръцка страна с площадката на ГКПП. От българска страна се работи на няколко подобекта. Граничният пункт ще е предназначен за всички видове автомобилни превози и товари. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?