Следвайте ни

Пловдив с пряка връзка до гръцкото море! Вижте строежа на ГКПП - Рудозем Елидже СНИМКИ, ВИДЕО

Гърците удължиха срока за пътя си към ГКПП Рудозем Елидже до август 2021 г.

viber icon

Гърците са удължили срока си за изграждане на пътя към бъдещия ГКПП - Рудозем Елидже до 21 август 2021 г., съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Строителните дейности на гръцките партньори, които строят пътя от Димарио до границата, трябваше да приключат до май т.г. При строежа, обаче, възникват непредвидени допълнителни дейности и инциденти, които налагат удължаването на договора с една година. Самият пункт, който е на наша територия, се строи ударно и плановете са да бъде готов към 20 февруари 2021 г. Първоначално строителството на ГКПП-то трябваше да приключи в края на т.г., но има удължаване с 55 дни, заради лошо време в началото на т.г. и заради претърсване за противотанкови мини, след като строителите откриха през март т.г. остатъци от две мини и целия терен бе претърсен от сапьори. Те откриха останки от още няколко мини, но не и опасни взривове. 

"Проектът, подкрепен от Програмата за трансгранично сътрудничество "Гърция-България 2014-2020" и сериозно финансиране от държавния бюджет, е с възложител Областна администрация-Смолян. Екипът ни вложи дългогодишни усилия, за да се стигне дотук. По всичко личи, че ще бъдем готови преди гърците. С пункта най-сетне ще се осъществи дългогодишната мечта на родопчани за излаз към Беломорието и ще се изпълни предвиденото в спогодбата между двете страни от далечната 1998 г. за нови гранични пунктове по сухопътната ни граница", каза Славов.

Изпълнител на пункта, избран с оферта за 14 234 563 лв. без ДДС, е консорциум „Партньори – Ксанти“, в който са 4 фирми - „Копекс и Ко“ ЕООД, „Агробилд“ ЕООД, „Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД. Те трябва да изградят както пункта, така и подходен път с три ленти с дължина от 800 метра. Пунктът вече е със изляти основи на основните сгради и направени подходи за вход и изход, паркинг и спомагателни съоръжения, прокарани са електричество и оптичен кабел. Предстои да бъде монтирана металната конструкция на сградата и да се завърши подходния път. 

Припомняме, че в зоната на ГКПП се градят две площадки с три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП. Изграждат се три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?