Следвайте ни

Планини от боклук се издигат в Чепинска река

viber icon

*Неправителствени организации искат помощ от институциите за справяне с проблема. Най-тежък е той в ромските махали на Велинград, където години наред сметта се изсипва в коритото на водоема. Там се изливат без пречистване и канализационните води


Боклуци са отрупали цялото поречие на Чепинска река, а на места са толкова много, че образуват цели диги. Това бе тема на среща, поискана от двама велинградски природозащитници - Васил Тодев от Сдружение „Байкария“ и Пламен Сидеров от Инициатива „Алабак“, с институциите, в чийто ресор е да се намери решение.

На дискусията са представени стряскащи факти. Красивата иначе планинска река почти няма участък без замърсявания, разказа пред „Марица“ Васил Тодев. Още в най-високата <210> част, където има вилни зона или билкари и гъбари са си правили биваци, може да се видят разхвърляни боклуци, а най-ужасяващо е положението край ромските квартали на Велинград - „Анезица“ и „Асфалтова база“. Обитателите им са свикнали да изсипват отпадъците в реката и тъй като това продължава с години, са се образували цели възвишения. Някои са съвсем близо до гордостта на курорта - парка при езерото Клептуза. Река Мътница влачи от района на Ракитово още нечистотии и битова смет. Такива камари се струпват от течението и в най-ниската точка - в село Драгиново.


Своята роля играе и фактът, че Велинград няма канализация, а фекалните води се изливат без пречистване в реката. В почивни и празнични дни хората в града се удвояват и достигат над 40 000 души, което съответно увеличава и количествата отпадна течност в коритото на Чепинска. Там се заустват и по-малки канализации. 


Целта на срещата бе да обсъдим тези важни за природата в нашия край неща, да направим работна група и заедно, кой с каквото може, да помогнем за намиране на решение. Имаме уверението и на общината, и на държавните ведомства, че ще съдействат, каза Васил Тодев.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?