3906

Планетариума в Смолян ще отвори врати супермодерен през октомври

Системата ще може да се снабдява от света в реално време с най-новите научни открития

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, доставката на новото оборудване се осъществява поетапно. Ще имаме модерен Планетариум, с който не само Смолян, а и цяла България ще се гордее, каза на брифинг кметът на община Смолян Николай Мелемов.    

Предстои управата на родопския град да поиска приемателна комисия на база, на която сградата да се въведе в екплоатация. „До дни се очаква обзавеждането за кабинетите. Поръчаният телескоп вече е доставен. До края на седмицата ще бъде монтиран и ще бъде обучен персонала. Остава оборудването за Звездната зала и втория посетителски център. След въвеждане в експлоатация и доставка на отделните атракции за втория посетителски център, през месец октомври се очаква Планетариума да отвори врати. Първоначално се предвиждат прожекции в киносалона, като за целта ще бъде предоставено съдържание за плосък екран с размер 6 на 2.5 метра“, посочи Мелемов.

Той отбеляза, че проекторите трябва да пристигнат от Япония през октомври т.г. Системата работи с 4 проектора с обща резолюция от 6К. Куполът ще пристигне през ноември от САЩ, след което ще се монтират столовете за Звездната зала, които са с различен наклон за всеки отделен ред. Накрая трябва да бъде свързана и настроена цялата система. Очаква се да приключим работата по Звездната зала и целия проект до края на годината, каза кметът.

Общината е получила уверение от фирмата-доставчик на оборудването за Звездната зала, че всички срокове ще се спазят.

„Ще имате 12.5 метров NanoSeam купол с най-високо качество на прожекцията, който се предлага в момента в света. Прожекционната система е с четири висококачествени 4К контрастни прожектора с обща разделителна способност от 6К. Така вашият Планетариум ще разполага с най-голямата и най-високата разделителна способност в България и в региона“, каза Марко Козмачини от фирмата изпълнител за оборудването на Планетариума. Той заяви, че модерната система, не само ще може да дава достъп до астрономията, но и ще предоставя възможност да се преподават на учениците науки за Земята, и в други научни области, като например промените в климата. Учениците ще могат да виждат реални данни, например от спътниците обикалящи Земята. „Яркостта ще бъде по-голяма от тази в киносалон, много близо до IMAX или гигантски екран за кино. Софтуера може да покаже цялата позната Вселена. Всичко, което е познато на човечеството за Космоса, е достъпно в програмата. В същото време може да прожектира филми свързани с други науки – анатомия, химия, биология, математика и т.н. Със системата ще бъдат заредени 13 до 15 филма преведени на български език, свързани с астрономия, история и други научни области. Системата може да прожектира и всякакви други филми и дори да излъчва онлайн предаване на живо. Ако има съобщение за ново научно откритие по света, Планетариума ще може да се свърже с друг планетариум и да получи видео презентация в реално време“, посочи Козмачини.

Планетариумът е затворен за ремонт от април 2021 г. Местни и туристи недоволстват, че вратите му продължават да са затворени, предвид това, че туристопотокът задължително минава за сеанси в звездната му зала.

Общата стойност на проекта за тоталното му обновяване е 4 156 302 лв., от които 2 656 423 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОПРР 2014-2020, от които 2 257 959.86 лв. съфинансиране от ЕФРР и 398 463,50 лв. национално съфинансиране. Останалите 1 499 878 лв. са финансиране към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“, от които 884 928 лв. съфинансиране от ЕФРР по ОПРР 2014-2020 г.

Срокът за изпълнение на проекта бе удължен с 6 месеца до 30 декември 2023 г., съобщиха от община Смолян с анекс към административния договор за безвъзмездната финансова помощ.

Управата на Смолян индексира с инфлационна добавка дейностите по проекта с до 15% след Постановление на МС, или с 247 695,44 лв. с ДДС.

Изпълнител на СМР е „ИСА 2000“ ЕООД, която спечели обществената поръчка с договор за 1 651 302 лв. с ДДС. По проекта се направи основен ремонт и реконструкция на сградата. След започване на работата се установява, обаче, че има необходимост от много повече дейности, за да се укрепи и реновира сградата. Тъй като процеса по СМР и инсталация на оборудването са взаимосвързани се наложили промени на няколко пъти, което забавило изпълнението на проекта.

Смолянският планетариум е най-големият в България и от отварянето му през 1975 г. не беше ремонтиран. През това време той е бил посетен от близо 3 млн. души.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?