Пазарджик: Млади еколози стягат приказна Коледа

За една организация ­ било то и неформална или младежка, степента на самоуважение е и отчетът, който тя си прави за дейността през изтеклата година. Това с пълна сила важи и за децата от Школата за екология и защита на околната среда в Септември. Още отсега кипи подготовка за коледните тържества, а и за свършеното през последните месеци от младежите и девойките, които се събират и вдъхновяват в Центъра за наука и творчество в общинското средище. Техните ръководители ги събират на неформални срещи, а традицията е всички да се събират и да възпроизвеждат ритуала на Бъдни вечер, когато не се ходи на гости. В годината на пенсионирането си техен вдъхновител продължава да е г-жа Елена Йонкова, дългогодишен директор на центъра и педагог. В същото време тя зорко следи за всички прояви на младите еколози и биолози, а сега споделя, че ще є е много любопитно да разбере дали предаденият преди година опит от посещението є в Исландия е дал някакъв резултат. В същото време гори от желание да им сподели какво вършат техните връстници в Испания, защото наскоро се е завърнала от Валенсия. Освен традиционните приложни инициативи като "Направи си сам" в центъра тя прилага и чуждестранен опит като съчетава техническите, биологични и екологични познания на децата от школата с подходяща психотерапия за нуждаещите се тийнейджъри, какъвто бил случаят с малки нейни възпитаници ­ сега носители на много наши и международни награди. Идеята е да се съчетае полезното с приятното, като лидерите в школата отчитат стореното и поставят задачите за следващата година.


За да не е голословна, Йонкова споделя как участниците в школата и младите зелени патрули още през април, когато е традиционния месец на гората, залесили собственоръчно рида Алабак в Западните Родопи. Лесовъдите от местното горско стопанство останали благодарни с думите, че месеците ще се изтърколят бързо и отново ще дойде Коледа. Затова те подарили на децата красива елхичка, която учениците засадили в буренце и сега се радват на растежа є, а предстои и закичването. На беседите освен за екологията ставало дума за проблемите на всеки един млад човек в групата и те се решавали чрез работа по опазване на околната среда и подготовка за големите празници, защото няма нищо по-успокояващо от приготовленията за Светлия ден. Така към елхата се прибавяли и измайсторени от малчуганите чудеса - морков-човече, макет "Тайнството на Витлеем" и Христов венец.


Освен че се учат да помагат на своите връстници с депресии или изпаднали в тежка криза при несгодите на битието, участниците в школата умеят и да се веселят и приобщават още съученици към каузата да пазят природата и да є се наслаждават, споделя Йонкова. Това става след импровизираната Бъдни вечер, когато идва истинската Коледа с печена пуйка със зеле и плънка с дреболии с ориз, а отстрани много ядки и сладки лакомства.


През миналата година в ролята на белобрадия старец е бил ръководителят на гара Варвара, а сега се пази в тайна кой приятел на школата ще облече дрехите на дядото.

 

Учат малчуганите да пазят гората

Освен с приятелите си от лесничействата младите активисти от Зелени патрули провели много сбирки със специалисти както от екоинспекцията, така и с ученици от други школа в района с акцент как да предпазят гората от пожари и да изтъкнат невидими на пръв поглед щети от тях за околната среда. Това се отнасяло например за един кактус, който е изключително рядък и може да краси всяка коледна украса по света. Учените го наричат phylocactus, а сред нашенци е известен като коледниче и е по-добре да му се радвате с корени, защото не бива да се реже.
Традиционно празничната подготовка включва и събирането на пръчки от дрян. През миналите години това дърво претърпя най-много щети, защото гори първо при огън, а преди да влезе в употреба като сурвачка, дава много лековити пъпки. Оттам всъщност и старите хора го използват и за нарицателно за здраве. Младите патрули са очертали екопътеките, помогнали са за храната на дивеча и най-вече на сърните и са посетили всички хижи в района. Те си сътрудничат активно и с туристическото дружество "Незабравка". Тази година празникът минава под мотото "Нашата Коледа ­ наслада за очите и невероятна терапия за душата".
Справките сочат, че учениците, които членуват в школата и са зелени активисти, съвсем очаквано са и по-силни ученици, а и по-рано са готови с ориентацията си в живота, освен че каляват психичното и физическото си здраве, развиват техническите умения и трупат знания за биологичното богатство на родната природа.
Сред тях има специалисти по орнитология, защото само в балкана над Варвара и по поречието на река Чепинска има над сто вида птици ­ повече отколкото в резервата "Сребърна". Други се специализират конкретно в опазването и залесяването на дървета, както и в изучаването на стотиците билки и горски плодове и гъби. Трети насочват усилията си в творчески план ­ те пресъздават с картини или по друг начин хубостите на Родопите и подножието им.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
plovdivchanin

plovdivchanin

28.11.2012 | 11:19

Пазарджишките еколози са добри, стягат приказна Коледа, не дразнят кмета Тотев с претенции за някакъв Бунарджик.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?