Следвайте ни

Първите 25 ваксини срещу Ковид-19 пристигнаха в Смолян

viber icon

На 26 декември вечерта в РЗИ-Смолян бяха получени първите 25 дози  ваксина срещу Ковид-19, производство на Пфайзер-Байонтех, съобщиха от РЗИ. Екип на здравна инспекция транспортирал ваксината от РЗИ-Пловдив, с полицейски ескорт, при спазване на хладилната верига. Съхранява се в хладилник при температура 2-8 градуса, според изискванията на производителя.

Първите имунизации в областта ще бъдат на 28.12.20 г. /понеделник/ на петима медици от ЦСМП, в имунизационния кабинет на РЗИ от 10:30  часа.

 На 29 декември, първият работен ден след празниците, ще бъдат имунизирани по 10 медици в специализираните имунизационни кабинети в МЦ-Смолян и МБАЛ на областния град.

Организацията и провеждането на имунизациите са съгласно Заповед РД-01-726 / 23.12.2020 г. на МЗ и Пътната карта на имунизационния процес в област Смолян.

В настоящата първа фаза ще бъдат имунизирани по желание работещи в лечебни и здравни заведения, след преглед от лекар и подписано информирано съгласие. В Националната информационна система за борба с Ковид-19 ще се внасят данни за лицето, за ваксината и поставящия ваксината лекар. Имунизираните ще получат Карта за направена първа доза на ваксината и датата за поставяне на втората, след която ще им се издаде документ за извършена имунизация.

 Следваща доставка на ваксината очакваме през месец януари на Новата година, каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?